Hlavní obsah

Česká pověst v Itálii kvůli zabaveným rouškám utrpěla, píší v zahraničí

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Bedna s rouškami zabavená v Lovosicích. Pod čínskou a italskou vlajkou je vzkaz: Jsme s vámi, ať žije Itálie!

Reklama

Z Česka dnes ráno do Itálie vyrazil autobus s náhradou za roušky zabavené při zásahu proti spekulantům ve skladu v Lovosicích. Minulý týden se totiž ukázalo, že část zabavených roušek byla od Čínského červeného kříže a měla směřovat na pomoc Itálii, která je nejhůře zasaženou zemí koronavirem v Evropě. Italové mají zásilku převzít nejpozději během úterý. Pověst Česka v Itálii ale už tak podle zahraničních médií silně utrpěla.

Článek

Celý případ se ještě vyšetřuje. Okolnosti, za kterých se roušky poslané z Číny jako pomoc Itálii dostaly do skladu v Lovosicích a následně české policii, zatím nejsou úplně jasné. Česko podle Ministerstva zahraničí v neděli vyjádřilo lítost nad zjištěním, že v materiálu zabaveném ve firemním skladu byla i humanitární pomoc pro Itálii. Zdravotnický materiál se Česko rozhodlo nahradit totožným ze svých zásob. Pověst Česka je ale v Itálii přesto pošramocená.

Podrobnosti o zásahu police v Lovosicích:

Uvedl to server Politico.eu s odvoláním na nejmenované italské diplomaty. „Spor mezi Prahou a Římem se zdá se uklidnil, ale reputace České republiky v Itálii zůstává významně poškozena,“ píše server zaměřující se na evropské politické dění v přehledu aktuálních informací o koronavirové krizi v Evropě.

Podobný názor má o italském mínění o Česku i novinář píšící pro BuzzFeed Alberto Nardelli. Ten na svém Twitteru sdílel sobotní článek italského deníku La Repubblica informující právě o zabavení roušek v Česku. Česka se ale Nardelli zastává. Popisuje, že italský deník celý případ popsal tak, že vzbuzuje dojem, že česká vláda chtěla italskou zásilku v podstatě ukrást, a upozaďuje fakt, že šlo o zásah podnícený podezřením na kriminální činnost. La Repubblica nařkla Česko z nesolidarity.

Článek i okolnosti jeho vzniku jsme popsali zde:

Nardelli dále uvádí, že jen na sociálních sítích článek italského deníku oslovil přes 400 000 lidí a sklidil hodně negativních reakcí. Ty podle něj způsobilo i to, že článek se odvolával na komentář analytika Lukáše Lva Červinky, konzultanta poslance Jana Lipavského (Piráti), což umocňuje dojem, že nebýt upozornění opozičníka, vláda by roušky nevrátila.

Časový sled případu

úterý 17. 3. - Hamáček informuje o zabavení téměř 700 000 kusů roušek v Lovosicích s tím, že jsou od firmy, která je měla dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažila navýšit cenu.

pátek 20. 3. - Česká média sdílí informaci, že součástí zabaveného materiálu byly roušky pro Itálii. Hamáček to týž den přiznává na Twitteru a dodává, že Itálie o nic nepřijde.

sobota 21. 3. - Vychází článek italského deníku La Rebubblica.

neděle 22. 3. - Petříček uvádí, že Itálie dostane náhradu roušek začátkem týdne.

pondělí 23. 3. - Autobus s rouškami ráno vyráží do Itálie.

Červinka Seznam Zprávám svou citaci v italském deníku vysvětlil následovně: „Byla to taková moje vnitřní potřeba to sdělit, kroky vlády mi připadaly velmi ostudné,“ řekl Červinka a dodal, že ho La Rebubblica oslovila v sobotu a že v té době nebyla žádná tisková zpráva, ze které by bylo jasné, že čeští politici situaci řeší. „Twitter neberu jako oficiální kanál,“ argumentoval. Po seznámení s informací, že Petříček už je v kontaktu s italskou stranou Červinka v neděli Seznamu řekl, že „jestli je to tak, je to samozřejmě dobrá zpráva“.

Italský deník La Rebubblica nebyl jediný, kdo o zabavených rouškách informoval. V neděli o něm psal například britský Independent, který ovšem rovnou citoval ministra vnitra Jana Hamáčka s tím, že Česko zabavené roušky Italům nahradí. Dnes o převozu roušek zpět do Itálie informoval server deníku Bussines Standard, který publikoval zprávu agentury AFP. Už v sobotu krátkou zprávu o případu vydalo i čínské státní médium China.org.cn, jež rovnou napsalo, že k zabavení roušek pro Itálii došlo omylem.

Reklama

Doporučované