Hlavní obsah

Česká škola bez hranic v Londýně. Jak se úspěšného projektu dotkne brexit?

Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodnutí britských voličů z června 2016 odejít z EU se dotklo nebo dotkne snad všech částí ostrovní společnosti. Neklid cítí logicky i Češi žijící tu kratší, tu delší dobu ve Spojeném království. Ti už vědí, že budou v Británii smět zůstat i po brexitu. Řada z nich má ale pocit, že to už zkrátka nebude stejné jako dříve. Odchod Británie z EU by se mohl dotknout taky oblíbené vzdělávací instituce, České školy bez hranic v Londýně.

Článek

Škola ve velmi kosmopolitní čtvrti Islington, kde jsou na tamní radnici na rychle rostoucí český vzdělávací program velmi pyšní, nabízí hlavně výuku hrou. Nesmíme totiž zapomínat, že se učí v sobotu poté, co děti od pondělí do pátku válčí ve škole anglické. Boj o přízeň, pozornost a duši dětí tak není vůbec snadný. Některé ratolesti bojují s češtinou, svádějí duely s nezvyklými háčky, ale všichni vypadají spokojeně a uvolněně. Česká škola bez hranic bere svou úlohu velice vážně a svoje postavení dál vylepšuje. „Začínali jsme s 15 dětmi a teď jich máme na 200. Máme už i oprávnění vydávat dětem osvědčení, která mají stejnou váhu, jako klasická vysvědčení. Kdokoliv se bude chtít vrátit do Česka a pokračovat tam ve školní docházce, bude od nás skvěle vybaven,” uvádí ředitelka České školy bez hranic v Londýně Zuzana Jungmannová.

ČŠBHL je ale něčím víc než jen vzdělávací institucí. Škola se také stala platformou pro pravidelné setkávání Čechů, kteří žijí v Londýně a okolí. Ti si předávají zkušenosti s britskými úřady, dávají si nejrůznější tipy nebo jsou prostě jen rádi za možnost se s krajany pravidelně setkávat. Jenže brexit tuhle idylku může povážlivě nabořit - nebo ono se to vlastně už částečně stalo. Ne všichni rodiče jsou totiž najednou přesvědčení o tom, že budoucnost rodiny je ve Spojeném království, které se má v březnu 2019 přestat počítat mezi členské státy Evropské unie. Drobné potíže mohou nastat také s financováním samotné České školy bez hranic. „Čeká nás po březnu 2019 přechodné období, takže se domnívám, že by Británie nemusela být střednědobě pro Čechy tak atraktivní a jednoduchou zemí,“ uvádí předsedkyně Školního výboru ČŠBHL Petra O`Connellová.

Česká škola bez hranic v Londýně pokrývá asi 80 procent svého rozpočtu ze školného, které platí rodiče. Zbytek jde z grantů českých ministerstev zahraničí a školství. „Část z těch zbývajících 20 procent může být brexitem ovlivněna nebo ohrožena. Jak konkrétně, to ale teď nikdo neví. Nevíme, co se stane. My se na to určitým způsobem můžeme finančně připravit, ale nevím, jestli třeba do roka už budeme něco konkrétního vědět,“ přiznává s určitou nejistotou Petra O`Connellová. Ani v květnu 2018 pořád nevíme, za jakých podmínek “velký rozvod“ mezi EU a Velkou Británií vlastně proběhne, zda to bude v dobrém, ani podle jakých pravidel budou Evropská unie a Velká Británie, coby nečlenská země, navzájem fungovat. Právě jednotlivým aspektům brexitu jsme věnovali další vydání pořadu Mapy, které pro vás Jiří Hošek natočil přímo ve Spojeném království.

Celý pořad Mapa Jiřího Hoška sledujte každé pondělí od 22:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované