Hlavní obsah

České Budějovice zavřou kvůli bezpečnosti podchod pod nádražím

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

České Budějovice zavřou do týdne z bezpečnostních důvodů podchod pod vlakovým nádražím. V nejbližších dnech dostane radnice statický posudek, pak rozhodne, co dál. Do podchodu dlouhodobě zatéká ze silnice, je v něm i plíseň.

Článek

Správa domů umístí do podchodu nejdřív mobilní, později pevné zábrany. Město udělalo na začátku roku stavebně-technický průzkum. Vyplynulo z něj, že do podchodu zatéká. „V srpnu měl být hotový statický posudek, nicméně znalec si vyžádal ještě další sondy. Z bezpečnostních důvodů a pro tristní stav se město rozhodlo podchod uzavřít,“ řekl náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Podle statického posudku rozhodnou radní, jak dál. Podle náměstka čeká město nemalá investice, jejíž výši neupřesnil.

Od roku 2007 do roku 2027 měl mít podchod ve své správě obchodní dům, který je naproti nádraží. Vzhledem ke špatnému stavu podchodu ale radnice jednala o ukončení nájmu. Loni stavba přešla pod Správu domů. Radnice udělala nezbytné opravy, na stěnách povolila výzdobu ve formě graffiti. Opakovaně zkoušela nabízet některá místa z podchodu v pronájmu, ale marně. V podchodu dřív bývala řada prodejen. Nedopadla ani jednání se Správou železnic, že by kvůli opravě nádraží byla v podchodu kola cyklistů.

Lidé dnes chodí z nádraží na druhou stranu silnice, kde je autobusové nádraží a obchodní dům, hlavně po přechodu pro chodce. „Přechod je asi příčinou toho, jak to dopadlo. Původně nebylo možné přecházet silnici, byl tam plot a všichni museli do podchodu, proto se tam dal občas nalákat i nějaký nájemce. Tím, že tam lidé chodili, byl využívaný, netrpěl tím, že se z něj staly (nechtěné) veřejné záchodky,“ řekl náměstek primátora Juraj Thoma (OPB).

Město jednalo také s pořadateli Majálesu, že by v podchodu vznikly ateliéry umělců. Podle Bouzka vše závisí na technickém stavu místa.

Reklama

Doporučované