Hlavní obsah

České byty jsou stále více „smart“. Technologie sci-fi filmů nečekejte

Magazín #Byznys o chytrém bydlení.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové byty a domy v Česku se staví stále „chytřejší“, standard se posunul i u developerských projektů. Největší překážkou další popularity není cena, ale absence češtiny a nekompatibilita jednotlivých zařízení.

Článek

Stále častěji se v domech objevují prvky chytrého bydlení, jde například o řízené vytápění, klimatizace, osvětlení, bezpečnostní čidla, nebo třeba vzdálené otevírání dveří. Do svých projektů je zahrnují stále více i developeři. Ačkoliv vedle vychytávek známých z futuristických filmů mohou působit trochu nudně, uživateli umí ušetřit čas i peníze.

Ani krize chuť bydlet chytře nezasáhla

„Češi bydlí velmi chytře a zlepšuje se to každým rokem. Posledních šest let poptávka po smart bydlení roste, obrat společnosti tak navyšujeme zhruba o 20 procent každý rok. V souvislosti s tím, že každý rok přibývá nová konkurence, tak obrat smart trhu roste minimálně několikanásobně,“ popisuje trh ředitel a zakladatel společnosti Yatun Martin Wokoun.

Yatun

Hlavní distributor smart home technologií v ČR a SR.

Loňský obrat 43 mil. Kč, nyní cílí na 50 mil. Kč.

Zboží dodávají developerům, montážním firmám a na přímý prodej.

Právě jeho společnost byla za 13 let působení na trhu u vzniku zhruba tisíce projektů. Na systém Control4 nebo Fibaro připojovala stovky bytů v rámci novostaveb, ale i rodinných domů a práce ani vlivem koronakrize neubývá, spíš naopak.

„Letos se realizují a dokončují tři projekty: Trigema Nová Nuselská, což je 146 bytů, Ořechovka od Penty na Praze 6, kde je asi 60 bytů. A pak se realizuje od Crestylu Neugraf Nová grafická na Smíchově, což je nějakých 170 bytů a tam se ten standard hodně posunul,“ popisuje aktuální projekty Wokoun.

10 televizí a 30 ovládacích panelů v domě

Mezi nejzajímavější zakázky u rodinných domů pak řadí ty, kde bylo v rámci jedné nemovitosti nainstalováno několik desítek ovládacích panelů. Z toho je patrné, že je v domě ozvučena každá místnost a připojeno více televizorů, mezi kterými lze obraz přesouvat napříč místnostmi.

Technologie, kterou společnost Yatun do Česka a na Slovensko přinesla – americký Control4 –, funguje na principu přednastavených scénářů. Uživatel si jednou nastaví, jak se má byt „chovat“ v době jeho nepřítomnosti, příchodu domů nebo třeba na základě denní či roční doby. Poté už nic nastavovat nemusí, tedy pokud sám nechce, vše funguje automaticky.

U bytů s velkými prosklenými okny tak systém například rozpozná, pokud se teplota uvnitř začne zvyšovat, a uzpůsobí tomu stínění. Naopak pokud by hrozilo poškození venkovních žaluzií kvůli silnému větru, ponechá je v bezpečné poloze. V takovém bytě nebo domě tak dochází k úspoře za chlazení či vytápění a hlavně jeho majitel ani po delší dovolené nenajde svůj příbytek v „přehřátém“ stavu.

Alexa a Siri by se měly naučit česky

„Co u nás ale ještě nenašlo uplatnění, je hlasové ovládání, což souvisí asi s tím, že nemluví česky a ani zatím není moc inteligentní. Věta musí být pevně, strojově zkonstruována a člověk nemůže pokřiknout jen tak něco, co by chtěl. Google hlasové ovládání v češtině sliboval, analýzu češtiny mají hotovou, loni už to vypadalo na spadnutí, ale odložili to. Já myslím, že v horizontu jednotek let to přijde,“ říká v rozhovoru Martin Wokoun.

Martin Wokoun

Vystudoval Masarykovu univerzitu v Brně obor Informatika.

V roce 2007 spoluzaložil společnost Yatun.

Nyní ve společnosti působí jako obchodní ředitel.

Další překážkou pro rozvoj chytrého bydlení je pak „nespolupráce“ jednotlivých zařízení a firem. Mnoho jednoduchých ovládacích prvků lze zakoupit v řádu jednotek tisíců korun na různých e-shopech, uživatel pak ale může narazit, když tyto prvky mezi sebou nedokážou komunikovat. Ne každá vychytávka také pak najde své praktické využití.

Češi a Američané vidí chytré bydlení jinak

„Na veletrzích se představují všechny možné věci, které se někomu mohou líbit, ale do praxe se aplikují ty, co se někomu hodí. Spousta technologií je neužitečná, jako třeba 3D obraz u televizí. S tím se nikdo neprosadil, protože to pro nikoho nebylo zajímavé,“ zmiňuje jeden z nevyužitých prvků Wokoun z Yatunu.

Využití se také liší napříč státy. Například Američané s oblibou budují vlastní, vybavená domácí kina, nejčastěji v garáži nebo sklepě. Evropané, a tedy i Češi si na nic takového nepotrpí.

Jak vypadá smart bydlení v praxi? Podívejte se na celou reportáž.Video: Anita Plasová

Reklama

Související témata:

Doporučované