Hlavní obsah

České domácnosti utratí ročně 200 miliard za alkohol a tabák

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Každý člen české domácnosti utratí za alkohol a tabák téměř pět tisíc korun ročně.

Reklama

Podle Eurostatu české domácnosti navíc utrácí za alkohol druhou největší část svých výdajů z celé EU. Dají za něj více peněz než za zdraví a vzdělání dohromady.

Článek

Dobré vědět:

– České domácnosti utratí necelých 8 % svých výdajů za alkohol, tabák a narkotika. Průměr v EU je 3,9 %.

– V Evropské unii nás předběhli jen Lucemburčané.

Čtvrtina české populace jsou kuřáci.

Kolik vydají Češi na alkohol a tabák?

České domácnosti podle nejnovějších dat Eurostatu za rok 2018 dají ročně na alkohol, tabák a narkotika 7,9 procenta svých výdajů. V běžných cenách se tak ročně jedná o částku 7,9 miliardy eur (204 miliard korun) za celé Česko.

Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2018 vydal každý člen české domácnosti ročně za alkohol a tabák 4 684 korun. Data evropských i českých statistiků nezahrnují výdaje v restauracích, ty se sledují zvlášť.

Celkem české domácnosti utrácí za tuto položku více než za oblečení, a dokonce více než za vzdělání a zdraví dohromady.

Jak jsou na tom jinde

V přepočtu na obyvatele nás v utrácení za alkohol a tabák nepřeskočí žádná sousední země. Nejvíce se České republice blíží Rakousko, kde domácnosti ročně utratí v přepočtu 164 miliard korun.

V porovnáním s celou Evropskou unií jsou Češi na druhém místě. Před námi je jen Lucembursko, kde na alkohol a tabák padne ročně 8,3 % výdajů tamních domácností.

Čechům jsou v patách Estonci, Maďaři a Lotyši.

Není to ale o cenách. Z dat OECD vyplývá, že alkohol i cigarety nejsou v České republice výrazně dražší než ve zbytku EU. Naopak balíček dvaceti kusů cigaret se v ČR prodává za jednu z nejnižších cen ze všech zemí OECD.

Nejvíce podle Českého statistického úřadu Češi už dlouho konzumují pivo. V porovnání s ostatními druhy alkoholu pivo ve spotřebě dominuje.

Odborníci v této souvislosti upozorňují, že za vysokými výdaji Čechů na alkohol se skrývá i dlouholetý celospolečenský problém nadměrného pití. Alkohol nás provází už stovky let, ale lidé se s ním stále nenaučili zacházet.

Problémy vidí lékaři i v prevenci, a to zejména u dětí. „Co vidí doma, co vidí v televizi, co vidí ve filmech, co vidí na internetu. A to je pro ně podstatné,“ říká Petr Popov, primář Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj pití alkoholu ve společnosti může být i částečnou obranou proti vyloučení z kolektivu. Existuje tlak na děti a mladistvé, který je nutí začít s alkoholem dříve, než vůbec projdou vývojem.

Kolik Čechů kouří

Podle nejnovějších dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) za rok 2018 kouří 28,5 procenta české populace. Tabákové výrobky užívá třetina mužů a pětina žen.

Pětina lidí tvrdí, že kouří denně. Podle SZÚ také přes 50 % kuřáků denně vykouří 10–24 cigaret. Sedm procent se pohybuje nad 25 denně.

Necelých pět procent lidí kouří elektronické cigarety, populární jsou zejména u mladších kuřáků do 44 let věku.

Mohlo by vás zajímat:

Výdaje evropských domácností na webu Eurostatu.

Spotřební výdaje českých domácností na webu Českého statistického úřadu.

– Téma tabák a alkohol  na webu Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované