Hlavní obsah

Česko-čínské fórum začalo. Sobotka chce vyrovnat investice, Čína chválí vztahy

 

Reklama

Česko-čínské investiční fórum zahájilo konferencí na Pražském hradě.

Článek

Na Pražském hradě začal hlavní program Česko-čínského investičního fóra.

Na úvod premiér Bohuslav Sobotka řekl, že Česko chce mít vyvážené obchodní a investiční partnerství s Čínou. V současnosti má Čína výrazně přebytkovou obchodní bilanci, do ČR vyváží zhruba desetinásobek proti dovozu. Sobotka také uvedl, že Česko stojí o dialog o dodržování lidských práv.

Zvláštní zmocněnkyně čínského ministerstva zahraničí pro spolupráci se zeměmi střední a východní Evropy Chuo-Yü-Čen označila vzájemné vztahy ČR a Číny za nejlepší v novodobé historii. Náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký vyjádřil přání, aby se ČR stala vstupní branou čínských firem do EU. „Počítáme s investicemi do průmyslových podniků, speciálních výrobních parků, civilního letectví i finančnictví," uvedl.

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na Česko-čínském fóru.

Ke klíčovým agendám fóra má patřit rozvoj příležitostí v cestovním ruchu, průmyslu, energetice, elektronickém obchodování a potravinářství, řekl v pondělí prezident Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

Na fóru bude představena také iniciativa nová Hedvábná stezka 21. století jako platforma pro rozvoj spolupráce 16 zemí střední a východní Evropy a Číny, k níž se ČR připojila loni v říjnu. Před týdnem se skupina v lotyšské Rize dohodla na vytvoření investičního fondu na podporu společných projektů. „Od fóra si slibujeme, že čínští investoři jej využijí pro představení svých investičních záměrů," řekl Tvrdík.

Reklama

Doporučované