Hlavní obsah

Česko hledá spasitele. Tohle jsou tři jména nepravděpodobných hrdinů koronakrize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Roman Prymula byl jedním z hrdinů koronavirové krize v Česku. Kdo jsou ti další?

Reklama

Článek

V jakékoliv krizi část veřejnosti přirozeně hledá spasitele. Ani v nynější bezprecedentní pandemii tomu není jinak. A o to víc teď platí, že lidé nejvíc spoléhají na medicínské celebrity, kterým ochotně důvěřují i jindy.

Nečekané hrdiny, které zrodila koronakrize (a kterým někdy dokonce zachránila ohrožené kariéry), v aktuálním vydání audio pořadu Vlevo dole probírají političtí reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší.

Prvním nepravděpodobným hrdinou je vrchní epidemiolog, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Kvůli chybějící bezpečnostní prověrce mu hrozil odchod z ministerstva, pak ale přišel koronavirus a z vášnivého šachisty, rekreačního běžce a plukovníka v záloze se stal hlavní velitel boje s epidemií. Veřejnost je dokonce ochotná odpustit mu i změnu názoru od silných restrikcí k promořování nebo fakt, že „velitelské“ roli propadl možná až příliš.

Asi ještě méně očekávaným hrdinou se na pár týdnů stal ministr vnitra Jan Hamáček. Už odepisovaného lídra ČSSD paradoxně zachránil premiér Andrej Babiš, který v prvních dnech působil tak chaoticky, že vedle něj Hamáček vynikl jako někdo, kdo ví, co dělá.

A do třetice – profesor Ladislav Dušek, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Nenápadný biolog ovládající komplikovanou hru čísel, který udělal to, co do té doby ministři nedokázali – představil jasná data a vysvětlil, co pro lidi vlastně znamenají. Když pak ale před poslanci vystoupil s nečekaně otevřeným projevem o tom, že má z epidemie strach, rozdělil národ na dvě části. Jedněm se ulevilo, že konečně někdo řekl, jak to doopravdy je, tedy že nic moc nevíme. Ty druhé naopak ještě víc vystrašilo, že vláda netuší, ale nechce to veřejně přiznat.

Kdo se stane příštím hrdinou? A přinesla tuzemská politika v uplynulých dnech i nějaké dobré zprávy? V přehrávači nad textem si poslechněte aktuální vydání Vlevo dole.

Vlevo dole

Audiotýdeník Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny.

Tady najdete kompletní archiv dílů Vlevo dole, tady další audiopořady Seznam Zpráv.

Také rádi posloucháte? Napište nám svoje podněty, připomínky nebo tipy na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované