Hlavní obsah

Hra kolem vakcín je jen kouřová clona. Vláda střílí naslepo, tvrdí Pekarová

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Od začátku týdne je Česko v lockdownu, mezitím kolabují regiony a řeší se dál, co s nedostatky lůžek a rostoucími počty nakažených. Opozice vládu za situaci kritizuje, má ale řešení?

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odpovídala v pořadu Ptám se já.

„Kdybychom řídili epidemii, určitě bychom to nedostali do stadia, ve kterém jsme teď. Tím jsem si stoprocentně jistá. Z jednání s premiérem je opravdu zřejmé, že vláda střílí naslepo a premiér nenaslouchá,“ řekla v rozhovoru Pekarová.

A špatné situaci podle ní nepomáhá ani debata nad možným nákupem necertifikovaných vakcín z Ruska nebo Číny. Ta je podle ní jen kouřovou clonou: „Tahle hra kolem vakcín má zastřít jenom fakt, že i když tady jsou certifikované vakcíny v řádek statisíců, tak se nevyočkovávají v rychlosti, kterou by situace žádala,“ vysvětlila.

Nákup ruských vakcín Sputnik V přitom právě otřásá slovenskou vládní koalicí: „To, co udělal premiér Matovič na Slovensku a co ho možná bude stát i vládu, je partizánština a věc, kterou bych tady nikdy nechtěla zažít.“

A kde udělala opozice v jednání s vládou chybu? „Měli jsme být mnohem důraznější, co se týká nouzového stavu a toho, že ho nemůžeme podpořit. I přestože běžně nenacházíme řeč s SPD a komunisty, měli jsme společně efektivněji tlačit na vládu, aby ty věci dělala jinak,“ vysvětlila s tím, že jako chybu ale nevnímá to, že v únoru opozice požadovala po vládě otevření maloobchodů a návrat některých ročníků do škol. A to v době, kdy byly denní počty nakažených stále vysoké.

„Rozvolnění má konotace, že je to špatně, ale my jsme také řekli, že by to mělo být za podmínek masivního testování. Po bitvě je každý generál,“ bránila se Pekarová.

Co bude opozice chtít po vládě slyšet, až bude končit současný nouzový stav? A jak si vede koalice Spolu v předvolebních průzkumech?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, pusťte si ho ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo i ve videu:

„Měli jsme být mnohem důraznější, co se týká nouzového stavu,“ tvrdí Pekarová.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované