Hlavní obsah

Ministerstvo změní způsob, jak hlásí mrtvé s koronavirem

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Nejvíce ohroženou skupinou na nákazu nemocí covid-19 jsou lidé starší šedesáti let.

Reklama

aktualizováno •

Česko má sedm obětí koronaviru do padesáti let. Za nejvíce zranitelnou skupinu pacientů jsou považováni lidé starší 60 let.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví každý den ve svých statistikách zveřejňuje, kdo je koronavirem nakažený, kdo se uzdravil nebo kdo umřel. Lidé, kteří podlehli novému koronaviru pak ve statistikách spadají do tří věkových kategorií: 0-49, 50-59 a 60 plus.

Proč se rozhodlo ministerstvo rozdělit věkové kategorie právě takto, nechtěl resort komentovat, pouze uvedl, že hodlá věkové rozmezí v blízké době změnit. „Věkové rozmezí je nyní upravováno datovými analytiky Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Aktualizace webu v tomto směru proběhne nejpozději do začátku příštího týdne,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová.

Podle statistik ministerstva ve věkovém rozmezí do 49 let zemřelo zatím sedm lidí.

Poslední podlehl nemoci člověk mladší padesáti let z Moravskoslezského kraje. Ministerstvo ale nechtělo sdělovat, kolik oběti bylo let. „Ministerstvo s ohledem na ochranu pozůstalých nezveřejňuje bližší informace,“ vysvětlil resort.

O den dříve zemřel další člověk mladší padesáti let, oběti bylo teprve dvaačtyřicet let. „Příčinou jeho úmrtí bylo krvácení do mozku při zánětu srdce,“ sdělila mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. „Bezprostřední příčinou jeho úmrtí nebyla nákaza covid-19, byť ji vyšetření u něj potvrdilo. Pacient byl hospitalizovaný na III. interní klinice VFN,“ doplnila Heřmánková. Na konci března a začátku dubna pak s covid-19 zemřeli dohromady tři lidé do padesáti let.

První obětí mladší padesáti let byl muž z Havířova, zemřel 24. března. „Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila,“ uvedla mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová.

Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován na infekčním oddělení na stanici připravené pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. „Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval, proto byl přeložen na k tomu účelu vytvořenou a komplexně vybavenou jednotku intenzivní péče, kterou jsme speciálně vyčlenili právě pro pacienty nakažené koronavirem s těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Na konci března pak mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek potvrdil úmrtí osmačtyřicetileté zdravotní sestry, která byla pozitivně testována na nemoc covid-19.

Zdravotní sestra se měla nakazit od jednoho z pacientů, který byl později v kritickém stavu připojen na mimotělní oběh a jako jediný v Česku dostává experimentální lék remdesivir.

Příčinu smrti sestry v domě v Říčanech vyšetřují kriminalisté. Policejní mluvčí Zdeněk Chalupa uvedl, že pracují s verzí náhlého úmrtí, protože nic nenasvědčuje tomu, že šlo o násilný trestný čin nebo sebevraždu.

Média upozornila, že sestra si den před smrtí na Facebooku stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek při péči o pacienty nakažené koronavirem.

Statistiky ministerstva také ukazují, že novému koronaviru podlehli čtyři lidé ve věkovém rozmezí 50-59 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované