Hlavní obsah

Česko může přijít o miliardy z EU, varuje náměstkyně ministra zdravotnictví

Česku hrozí, že přijde o miliardy z EU, říká náměstkyně ministra zdravotnictví

 

Reklama

České republice hrozí, že nedostane čtyři miliardy z evropských fondů určených na zdravotnictví. Tvrdí to náměstkyně ministra Miloslava Ludvíka Lenka Ptáčková Melicharová.

Článek

Ludvík plánuje snížit počet náměstků svého rezortu, což se má dotknout také Melicharové, která je náměstkyní pro strategie. Ta ale namítá, že by to bylo v rozporu se služebním zákonem. Právě s jeho dodržováním Brusel spojuje čerpání evropských peněz.

„Když se přijímal služební zákon, byla jedna z podmínek odpolitizování státní správy. Z EU zazněly hlasy, jestli to s naším služebním zákonem myslíme vážně. Že je v sázce je dobré jméno ČR,“ řekla Seznamu Melicharová.

EU podle Melicharové přislíbila 4 miliardy korun na elektronizaci zdravotnictví a reformu psychiatrie.

„Příležitost dostat do českého zdravotnictví miliardy z Evropské unie se už skutečně nemusí opakovat,“ dodala Melicharová.

„Budu se soudit"

Náměstkyně považuje záměr ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka odstranit ji z rezortu za účelový.

Pokud vláda jeho přání vyslyší, hodlá se soudit. Ostatně stejně jako druhá z náměstkyň Lenka Tai Kolaříková, jejíž post chce Ludvík také zrušit.

Náměstkyně Melicharová: Pokud mě ministr odvolá, budu se soudit.

Ludvík už 1. prosince, tedy den po nástupu do úřadu, oznámil, že chce, aby v rámci tzv. změn systemizace služebních a pracovních míst obě zmíněné odborné náměstkyně skončily.

Pokud by chtěl jejich pozice zrušit, musí získat souhlas vlády do konce prosince. Jestliže to nestihne, obě ženy ve funkcích zůstanou celý příští rok, vysvětlil v pondělí šéf státní správy Josef Postránecký.

Systemizace ale podle Postráneckého změny jednou ročně umožňuje navzdory služebnímu zákonu.

Ministr zdravotnictví chce změny na celkem osmi místech, která spadají pod služební zákon. Ve dvou případech se návrh týká postu náměstků. Rezort má teď osm odborných náměstků, což šéf ministerstva považuje za příliš.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík s premiérem Bohuslavem Sobotkou a šéfem rezortu průmyslu Janem Mládkem

Ludvík ale se svým plánem narazil i na vládě. Ministři ANO i KDU-ČSL v pondělí řekli, že jeho postup by mohl být v rozporu se služebním zákonem a chtějí, aby záměr snížit počet náměstků podrobněji zdůvodnil. Kabinet tak projednání Ludvíkova návrhu na tzv. systemizaci služebních a pracovních míst odložil.

Reklama

Doporučované