Hlavní obsah

Česko podá žalobu na Evropskou komisi kvůli zastavené dotaci pro Agrofert

Foto: vlada.cz

Předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Žalobu kvůli blokované platbě Agrofertu podá k Soudnímu dvoru Evropské unie Ministerstvo zahraničí. Rozhodla o tom vláda.

Článek

Vláda projednala novou žalobu na Evropskou komisi kvůli pozastaveným dotacím pro Agrofert. Brusel vzhledem k auditnímu šetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) dál blokuje peníze na jeden projekt v objemu 1,6 milionu korun. Česko musí žalobu k evropskému soudnímu dvoru podat do 10. června, jinak ztratí možnost do sporu vstoupit, upozornil server iRozhlas.

Brusel platby pro holding Agrofert pozastavil kvůli probíhajícímu auditnímu šetření o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Šlo o peníze na projekty financované z Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši 6,3 milionu korun.

Česká vláda se rozhodla na popud Ministerstva zemědělství Evropskou komisi zažalovat už zkraje února. A to přesto, že unijní kontroloři krátce předtím na schůzce se zástupci tuzemských úřadů avizovali, že peníze pro holding Agrofert, tedy s výjimkou jednoho projektu, odblokují. Toman to tehdy vysvětloval tím, že jde o princip.

Na začátku dubna došlo ale k dohodnutému uvolnění většiny zmiňovaných peněz, vláda tak má v plánu vzít původní žalobu zpět a podat novou kvůli dosud blokované platbě na projekt Agrofertu za 1,6 milionu korun.

Původní žalobu kabinet odsouhlasil jednomyslně. Babiš se jednání a hlasování v minulosti neúčastnil, aby vyvrátil podezření, že může rozhodování ovlivňovat. Babiš střet zájmů opakovaně odmítá, Česku podle něj nehrozí vracení evropských peněz. Také Agrofert tvrdí, že holding postupoval podle zákonů.

Agrofert Babiš vlastnil do února 2017, kdy ho převedl do svěřenských fondů. Důvodem byla novela zákona o střetu zájmů, podle které nesmějí mít firmy členů vlády přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle kritiků ale premiér Agrofert nadále ovládá. Právní služba EK dospěla koncem listopadu k závěru, že Babiš má zájem na ekonomickém úspěchu firmy a jako premiér má zároveň vliv na rozhodování o rozpočtu i dotacích.

Reklama

Doporučované