Hlavní obsah

Ekonom: Vláda bude muset Čechům sáhnout na výplaty. Jinak skončíme v propasti

Foto: Profimedia.cz

Jak zabránit kolapsu českých veřejných financí? A kde udělala vláda chybu? Odpovídal ekonom Jan Pavel (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Tlak na české veřejné finance se stupňuje. Za jediný rok se náraz na dluhovou brzdu přiblížil téměř o dvě dekády, píše Národní rozpočtová rada ve své nové zprávě. Jak to zvrátit?

Hostem Ptám se já byl člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel.

Pokud se v plánech české fiskální politiky rychle něco nezmění, Česko za tři roky prolomí tzv. dluhovou brzdu, tvrdí nová Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kterou každoročně zpracovává Národní rozpočtová rada.

Dopad koronavirové pandemie na státní pokladnu je bez debat. Problém ale podle Rady je, že fiskální politika během krizového období obsahovala i nákladná opatření, jež s pandemií nesouvisela. Například zrušení superhrubé mzdy, daně z nemovitosti či růst mezd ve veřejném sektoru a valorizace důchodů nad rámec zákonné povinnosti.

„To se zkombinovalo a nelze čekat, že se finance z nerovnováhy dostanou nějakým ekonomickým růstem. Z toho nevyrosteme,“ komentoval situaci v Ptám se já Pavel.

„Z hlediska udržitelnosti veřejných financí nehospodařila vláda dobře,“ pokračoval s tím, že si současný kabinet nenechával polštář v době, kdy byla ekonomika ve velmi dobrém stavu. „Vláda si vypustila manévrovací prostor. Ty problémy začaly dávno před covidem,“ vysvětlil.

Babišův kabinet podle Pavla musí bezodkladně udělat audit výdajů a přiznat si, že současné daně neodpovídají tomu, co „od státu chceme.“

„Bez zvyšování daní to nezvládneme. Jestli to bude daň z příjmu, to nejsem schopen říct, osobně si myslím, že by to tak mělo být, protože ta současná daň je v evropském kontextu anomální svou nízkostí a kompenzujeme to vysokým pojistným,“ řekl s tím, že pokud dojde k úpravě daní, bude jich to více. „Ten celkový výpadek je větší, jen zvýšení daně z příjmu by nestačilo. Pokud tedy neuděláte to B, že někde něco výrazného škrtnete,“ dodal.

A kde určitě šetřit? S valorizací důchodů a zvyšování mezd ve veřejném sektoru nad rámec by se podle člena Národní rozpočtové rady Češi měli rozloučit. „Není možné přistupovat na nějaký nadstandard,“ upozornil.

Jak moc se blížíme finanční propasti? A kde udělala vláda zásadní chyby?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

„Bez zvyšování daní to nezvládneme,“ říká člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované