Hlavní obsah

Česko je v EU už 15 let. Politici vzpomínají, jak probíhala vyjednávání a co se od té doby změnilo

Přímý přenos z konference k 15 letům ČR v Evropské unii.Video: ČTK

 

Reklama

V Černínském paláci probíhá konference k příležitosti 15 let českého členství v EU.

Článek

Připomínka jednání o vstupu Česka do Evropské unie, debata o situaci na evropském vnitřním trhu a o budoucnosti společenství jsou hlavními tématy konference, která se koná v Černínském paláci u příležitosti 15 let českého členství v EU. Na úvod konference vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a eurokomisařka Věra Jourová.

„Členství v Evropské unii je pro nás jednoznačně výhodné,“ řekl Petříček. Připomněl, že členství hospodářsky pomáhá českým firmám, lidé díky němu mohou snáz cestovat do zahraničí, mohou v zahraničí levněji telefonovat nebo i v Česku mohou snáz nakupovat v internetových obchodech. Česko také v zahraniční politice může díky členství v EU mluvit silnějším hlasem.

Ministr ale zdůraznil, že členství v unii nelze hodnotit jen na základě transakční logiky. „Spolu s NATO je pro nás Evropská unie jednoznačným zakotvením na rozvinutém a prosperujícím Západě. Spojuje nás s těmi, se kterými sdílíme základní hodnoty,“ řekl.

Debata o okolnostech vstupu Česka do EU se týká nejen ekonomické a politické transformace, ale i toho, s jakými očekáváními Češi do společenství přicházeli. Mluvit budou mimo jiné hlavní vyjednávač Slovenska Ján Figeľ nebo zástupce vedoucího českého vyjednávacího týmu Josef Kreuter. Hlavní český vyjednávač Pavel Telička (Hlas) podle svého vyjádření nebyl pozván.

V dalších blocích konference se bude mluvit o tom, nakolik se Česku daří prosazovat na evropském vnitřním trhu, jak se tento trh změnil za posledních 15 let a jaké proměny ho čekají v souvislosti s nadcházejícím odchodem Británie z EU. Účastníci konference také budou debatovat o tom, jak se Unie promění s ohledem na situaci ve světě a jaká je česká představa o budoucnosti společenství.

Reklama

Doporučované