Hlavní obsah

Evropská unie chce být uhlíkově neutrální. Má ambiciózní plán pro snížení emisí

Evropská unie chce do roku 2050 odstranit emise vedoucí ke skleníkovému efektu.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Evropská unie se rozhodla představit plán pro odstranění emisí. K tomu by mělo dojít do roku 2050. Pokud se vše podaří, Unie naplněním plánu sníží úmrtnost, ušetří energii a miliardy eur.

Článek

Evropská unie má plán, kterým do roku 2050 odstraní emise vedoucí ke skleníkovému efektu. Ten ve středu představil šéf unijního úřadu pro klimatické změny Miguel Arias Cañete. Unie tak chce bojovat s klimatickými změnami. Informaci přinesl britský The Independent.

Návrh šéfa úřadu by Evropu proměnil na první ekonomickou velmoc, která by se stala „uhlíkově neutrální”. Ve své řeči Cañete prohlásil, že jde o „nejambicióznější projekt na světě” zabývající se klimatickými změnami. Současné regulace klimatických změn podle něj nejsou dostačující. Jeho návrh ale na globální oteplování vrhá „nové světlo”.

Evropská komise odhalila různé strategie směřující k výše uvedenému cíli. Ty záleží mimo jiné na jednotlivých státech. Členové Unie budou muset plán odsouhlasit během příštího roku. V roce 2020 pak návrh předloží Spojeným národům. Odsouhlasení dohody nebude jednoduché. Některé státy jako Německo nebo Polsko momentálně bojují s dosažením environmentálních závazků, zatímco další země jako například Dánsko, Švédsko či Španělsko si kladou ještě ambicióznější cíle.

Prohlášení šéfa úřadu přichází před summitem Spojených národů v polských Katovicích. Zde možná dojde k finální implementaci Pařížské dohody. Ta se věnuje právě zlepšení environmentální politiky. Konkrétně se v ní státy zavázaly omezit emise skleníkových plynů po roce 2020. Rovněž se v ní smluvní strany rozhodly udržovat globální oteplování výrazně pod hranicí dvou stupňů.

Podle současné politiky Unie se očekává, že úřady do roku 2050 sníží emise téměř o 60 % ve srovnání s rokem 1990. Nejvíce zásluh by na tom mělo mít efektivnější využívání energie a cílení na obnovitelné zdroje ze strany Unie. Jestli se jí ale podaří dodržet závazky z Pařížské dohody, zůstává zatím ve hvězdách.

Evropská komise také tvrdí, že potenciální bezuhlíkovost má další benefity. Například by měla snížit počet předčasných úmrtí, k nimž dochází díky znečištění vzduchu. Pozitivní efekt má mít návrh Unie rovněž na ekonomiku. Sníží přísun energie o více než 70 % a ušetří až tři miliardy eur ročně.

Reklama

Doporučované