Hlavní obsah

Připravte se na novou ekonomiku: Únor 2020 se už nikdy nevrátí, říká Středula

Hostem Výzvy byl šéf ČMKOS Josef Středula.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko se dost možná vrací k normálnímu životu. Po službách mají otevřít také obchody a děti se vrátit do škol. Na druhé straně se objevují obavy, jak se česká ekonomika z dlouhého lockdownu vzpamatuje. Jak to vidí šéf odborů?

Článek

Ve Výzvě odpovídal předseda ČMKOS Josef Středula.

Česká vláda nemá scénář, jak zkrotit státní dluhy. Ratingové agentury v takovém případě snižují své hodnocení – a to zase zvyšuje úroky ze státních dluhů a prodražuje financování státu.

Výhled ekonomického růstu je navíc zhoršen prognózou České národní banky. Ta totiž odhaduje, že v letošním roce má česká ekonomika růst jen o 1,2 procenta, příští rok pak o 4,3 procenta. Jaká zpráva je to pro firmy? A jak by měl stát nejlépe „nakopnout“ ekonomiku? Pomáhá vláda firmám dostatečně?

Letošní rok měl být podle vlády rokem, kdy lidem zůstane v kapsách víc peněz. A to kvůli snížení daně z příjmu. Ale zároveň rokem, kdy se debatuje nad uzákoněním pětitýdenní dovolené pro všechny. Jsou tohle kroky, které si může český rozpočet i rozpočet firem dovolit? Nebudou na nich nakonec tratit zaměstnanci? A jak rychle porostou důchody?

Ptali jsme se předsedy ČMKOS Josefa Středuly na webu Seznam Zprávy.

0:40 - Jak bude Česko vypadat po pandemii?

Myslím, že Česká republika bude úplně jiná. Například v oblasti daní a veřejných financí. Lidé se budou obávat dalších vln pandemie.

1:30 - Budou lidé utrácet?

Nemyslím si, že lidé budou utrácet. Možná ze začátku, ale jen protože budou chtít dokoupit věci, co neměli. Růst nebude tak dramatický. Většina lidí nemá ty peníze. Jednoduše řečeno bohatí zbohatli a chudí zchudli.

5:10 - Ministryně financí věří tomu, že se ekonomika rozběhne, bude to tak?

Ano, ale pokud se epidemická situace uklidní. Pokud ale někdo věří, že nebude inflace, nebo že se nebudou zvyšovat příjmy, tak lidé nebudou tolik utrácet, a to neovlivníme.

7:30 - Kdy se dostaneme do bodu jako před pandemií?

Na to už jsem odpovídal. Ekonomika je jiná a už nikdy nebude situace jako v únoru 2020. Už nikdy to nebude stejné.

13:00 - Vy jako odbory nemáte nějaký plán, od koho by měl stát brát finance?

Určitě existují zdroje například z Evropské unie, ale mají efekt jen v době, kdy víme, na co se budou čerpat. Nemáme tu žádný plán. Říkali jsme ale, aby se neděly v takové výši, jako se dějí. Důležité je využít ty peníze dobře, tedy na digitalizaci a bezpečnost. Zjistili jsme, že kritická infrastruktura nevykazovala známky naprosté připravenosti.

18:00 - Jak by se měla zadluženost Česka promítnout do penzí? Měly by se důchody snížit?

Každý budeme důchodce a jak se budeme dívat na to, že budeme platit dluh, který jsme nezpůsobili a zaplatíme to tím, že budeme mít nízké důchody.

Jestliže budeme snižovat sociální pojištění a budeme předstírat, že se to dá něčím zaplatit, tak je to fatální chyba. Jedna z cest, jak budeme mít příjem, je růst mezd a platů. Jakmile narostou mzdy, tak z toho se platí sociální pojištění. Systém veřejných financí ale nejsou jen důchody.

Myslíme si, že v důchodovém systému nemá docházet k revolucím. Čas máme, před dvaceti lety se říkalo, že se systém hroutí, ale nehroutí. Je robustně postaven.

27:00 - Přijdou nebo už přicházejí krachy firem?

Je otázka, co se teď odehraje po rozvolnění. Já bych rád věřil, že se rozjedou. Ale hygienické podmínky jsou dost náročné, a proto by pomoc od státu měla zůstat. Pokud nebude rozvolněno na sto procent, tak ta pomoc musí přijít. Potom se koukat na to, že vláda to nezvládla, a proto všichni krachují. Důsledky se musí nést.

31:00 - Program Antivirus bude pokračovat a vláda schválila i Kurzarbeit. Jste spokojen s tím, jak to vláda nastavila?

Já bych to nerad zakřiknul. Já bych byl rád, kdyby se Kurzarbeit zavedl. Na můj vkus možná moc kompromisů, ale naším cílem bylo, aby firmy dostaly podporu, takže jsem rád.

36:20 - Lidé, kteří mají vyšší kvalifikaci, budou mít větší problém najít povolání?

Vypadá to tak. V ČR pracuje asi 800 tisíc cizinců a bojíme se, aby se i nesnižovaly mzdy. Cílíme především na Ukrajinu, a tam mají lidé nižší platy, tedy nižší nároky.

Myslíme si, že české mzdy jsou nízké. Rozhodně budeme na růst mezd tlačit.

41:00 - Je pravý čas na dohadování se o pěti týdnech dovolené, když mají firmy problémy?

Nikomu 5 týdnů dovolené nevadí. Je to většinou jen neochota zaměstnavatele dát všem 5 týdnů dovolené. Nemá to žádný ekonomický dopad. Když vezmeme poslance, tak ti mají například 60 dní dovolené. To je nepoměr.

44:13 - Vyplatilo se testování ve firmách?

Někomu určitě. Byznys zafungoval. Ale myslím, že ten záchyt těch nakažených je důležitý. Prosazovali jsme ale PCR testování, které je přesnější a lepší. Bohužel se k tomu nepřistoupilo.

46:00 - Budete kandidovat na prezidenta?

Uvidíme, co bude. Je rok 2021 a prezident se volí až v roce 2023. Je to velká záležitost a velké rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované