Hlavní obsah

Česko zasáhne vítr o síle orkánu

Foto: HZS Praha

Meteorologové varují před silným větrem. Ilustrační foto

Reklama

Bouřky navíc přinesou přívalové deště a krupobití.

Článek

Východní polovinu Česka zasáhne v neděli odpoledne a večer při bouřkách vítr dosahující téměř síly orkánu. Rychlost větru bude v nárazech činit až 110 kilometrů za hodinu, za orkán se považuje vítr o rychlosti zhruba 118 kilometrů za hodinu a více. Bouřky navíc přinesou přívalové deště a krupobití. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouřky zasáhly už v pátek Čechy a dnes večer a v noci na neděli se objeví na Moravě a ve Slezsku.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí v neděli od 12:00 do 22:00 pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj, Vysočinu i většinu Pardubického kraje a Jindřichohradecko v jižních Čechách. V těchto regionech se podle ČHMÚ objeví při bouřkách vítr o rychlosti 70 až 110 kilometrů za hodinu, přívalové deště s objemem srážek 40 litrů na metr čtvereční, blesky a také větší kroupy.

Ve stejnou dobu se vyskytnou o něco slabší bouřky s kroupami ve většině Jihočeského kraje, východní části Středočeského kraje a celém Královéhradeckém kraji. Vítr v těchto regionech bude mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu a objem srážek meteorologové odhadují na 30 litrů na metr čtvereční. „Bouřková činnost bude v noci na pondělí ustávat,“ doplnili meteorologové.

Už dnes v podvečer a v noci na neděli zasáhnou bouřky Moravu a Slezsko. Také při nich očekává ČHMÚ krupobití, přívalové deště a vítr s rychlostí v nárazech kolem 70 kilometrů za hodinu.

Přívalové deště mohou dnes i v neděli rozvodnit zejména menší toky a zatopit sklepy či podjezdy. Lidé by také podle meteorologů měli kvůli silnému větru upevnit předměty volně položené venku, třeba zahradní nábytek, a zabezpečit okna a dveře. Zvláště při silnějších bouřkách se mohou objevit výpadky proudu.

Reklama

Doporučované