Hlavní obsah
Online

Obrat v USA. Testy nebudou pro ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženým

Foto: Profimedia.cz

Reklama v New Yorku avizuje očkování proti chřipce.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- V Česku přibylo v úterý 367 potvrzených případů koronaviru. Je to třetí nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. Dosud se v zemi nakazilo 22 548 lidí. Vyléčených je 16 662, tedy zhruba tři čtvrtiny. S covid-19 zemřelo 416 lidí. Aktuálně je v Česku 5470 nakažených. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví.

- Denní přírůstky nyní ve všedních dnech výrazně přesahují 200 nakažených. Pod touto hranicí byl nárůst jen v neděli, o víkendu se ale testuje méně. Naopak v pátek laboratoře odhalily rekordních 505 případů koronaviru. Za poslední tři všední dny přibylo více než 1100 nakažených, což je vyšší tempo než v březnu nebo dubnu. U většiny nakažených má ale nemoc mírný průběh, v nemocnicích je s nákazou méně pacientů než na jaře.

- Ukrajinská vláda se dnes rozhodla dočasně uzavřít hranice pro vstup cizinců do země a prodloužila platnost karanténních opatření přijatých již dříve v rámci úsilí zastavit šíření nákazy koronavirem.

- Tento týden došlo k náhlým změnám ve federálních pokynech pro testování na covid-19. Podle amerických médií Trumpova administrativa vyvíjela tlak na Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), takže nově testy nepotřebují ti, kteří sice byli v těsném kontaktu s nakaženým, ale neprojevují příznaky.

  • Politico: Eurokomisař Hogan porušil opatření proti covidu-19 a končí

    Irský eurokomisař pro obchod Phil Hogan podle serveru Politico končí ve funkci, protože porušil nařízení irských úřadů proti šíření covidu-19. Informaci potvrdil jeho mluvčí. Hogan má o věci ještě dnes večer veřejnost informovat prostřednictvím irské rozhlasové a televizní společnosti RTÉ.

    Hogan se terčem kritiky stal poté, co se minulý týden v rodném Irsku zúčastnil golfového večírku, kde se sešlo přes 80 lidí. V zemi jsou přitom v současnosti povolena shromáždění maximálně 50 osob. Kvůli účasti na akci rezignoval už jeden irský ministr. Hogan navíc nedodržel předpisy ohledně karantény při cestě z Bruselu do Irska a cestou na večírek se ke všemu dopustil dopravního přestupku, když za volantem používal telefon.

  • Itálie má za den nejvíce nakažených od května

    V Itálii, která má asi 60 milionů obyvatel, se podle posledních údajů od počátku pandemie potvrdilo 262 540 nakažených koronavirem. V souvislosti s nákazou tam už zemřelo 35 471 lidí, z toho 13 za posledních 24 hodin. O den dříve byla úmrtí spojená s covidem-19 čtyři.

    Nejvíce nakažených přibylo za poslední den v severoitalské Lombardii (269), druhý nejvyšší počet (162) zaznamenali v regionu Lazio, v němž leží i metropole Řím, třetí nejvyšší počet nákaz za den v rámci Itálie hlásí Toskánsko (161) a čtvrtý Benátsko (147).

  • Druhý nejvyšší počet nakažených za den ve Španělsku od konce dubna

    Ve Španělsku se za posledních 24 hodin potvrdilo 3 594 nakažených koronavirem, je to druhý nejvyšší počet za den v zemi od konce dubna. Nejvyšší denní nárůst od počátku května hlásí za poslední den Itálie, kde přibylo 1 367 nakažených, o den dříve to bylo 878 případů. Agentura ANSA také uvedla, že za poslední den bylo v Itálii provedeno 93 529 testů, což je téměř o 20 000 více než za předchozí den. Také Španělsko v posledních týdnech masově testuje.

  • V Česku je nejvíce nemocných s těžkým průběhem za více než čtvrt roku

    V Česku přibylo v úterý 367 potvrzených případů koronaviru. Byl to třetí nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. Za dnešek testy odhalily dalších 237 případů. Od začátku epidemie se nakazilo 22 790 lidí. Uzdravených je 16 939, tedy zhruba tři čtvrtiny. S covidem-19 dosud zemřelo 418 lidí. Aktuálně je v Česku 5 433 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00.

    Resort dnes aktualizoval také data o počtu hospitalizovaných s koronavirem. Je jich 130, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu je 35 pacientů, rovněž nejvyšší počet za více než čtvrt roku.

  • Obrat v USA. Testy nebudou pro ty, kteří přišli do kontaktu s nakaženým

    Tento týden došlo k náhlým změnám ve federálních pokynech pro testování na covid-19. Podle amerických médií Trumpova administrativa vyvíjela tlak na Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Nově tak testy nepotřebují ti, kteří sice byli v těsném kontaktu s nakaženým, ale neprojevují příznaky. CDC dříve uvádělo, že testy by se měly provádět u lidí, kteří se setkali s nakaženým a předpoklad onemocnění tak u nich existuje.

    CDC se zatím ke změně nevyjádřilo, pro CNN krátce uvedlo, že „tyto pokyny byly aktualizovány, aby odrážely aktuální situaci a vhodné postupy v oblasti veřejného zdraví, a dále zdůrazňovaly následování preventivních strategií schválených CDC k ochraně sebe, své rodiny a nejzranitelnějších osob všech věkových kategorií“. Podle dohadů amerických médií se nová směrnice také shoduje s trendem politiky a rétoriky Bílého domu. Prezident Donald Trump opakovaně navrhuje, aby se v USA snížil počet prováděných testů.

  • Mám covid, píše šéf Seznamu

    Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznamu a spolutvůrce chytré karantény, sepsal své zážitky. O nemoci, s níž se léčí. I o tom, jak se člověku z byznysu jedná s úřady, což zažil coby člen technologické skupiny COVID19CZ.

  • Dvořákova Praha je připravena na roušky i domácí umělce

    Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha zahájí 4. září v Rudolfinu Violoncellový koncert a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka v podání České filharmonie (ČF). Všechny koncerty i doprovodné akce festivalu jsou pořádány v souladu s mimořádným opatřením v Ministerstva zdravotnictví, které vstoupí v účinnost od 1. září. V Rudolfinu i na všech dalších místech se chystají příslušná hygienická opatření. Posluchači po celou dobu pobytu v prostorách Rudolfina budou muset mít nasazenu roušku.

  • Světové ekonomické fórum v Davosu bude kvůli koronaviru odloženo

    Světové ekonomické fórum (WEF) se kvůli koronaviru rozhodlo odložit své zasedání ve švýcarském Davosu, kterého se každoročně účastní špičky světové politiky, podnikatelé, ekonomové i aktivisté. Namísto tradičního termínu v lednu by se tak zasedání mělo uskutečnit až začátkem příštího léta. „Rozhodnutí nebylo snadné, protože je naléhavě zapotřebí, aby se světoví lídři sešli a navrhli společnou cestu k oživení,“ stojí v dnešním tiskovém prohlášení. Jedenapadesáté zasedání v Davosu se původně mělo konat 26. až 29. ledna příštího roku.

    Podrobnosti ohledně nového termínu organizátoři zveřejní, jakmile si budou jisti, že dokážou zabezpečit zdraví účastníků. Letos v lednu se zasedání v Davosu zúčastnili například americký prezident Donald Trump, německá kancléřka Angela Merkelová, americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros či švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová.

  • Ve Švýcarsku přibylo 383 nakažených, nejvíce od dubna

    Švýcarsko hlásí nejvyšší nárůst počtu nakažených koronavirem od dubna. Společně s Lichtenštejnskem tu za poslední den přibylo 383 infikovaných, oznámilo Ministerstvo zdravotnictví. Šéf resortu zdravotnictví Alain Berset už v minulém týdnu varoval, že situace by se mohla vymknout kontrole. Vyzval proto obyvatele, aby dodržovali ochranná opatření. „Není jednoduché dodržovat pravidla o odstupu a karanténě, ale dělejte to,“ citovala jej agentura DPA.

    Čím dál více kantonů zavádí povinnost nosit roušky v obchodech. Od čtvrtka tak budou muset činit i obyvatelé největšího města Curychu. Švýcarští maloobchodníci opatření kritizují s tím, že znovuzavedení roušek poškodí jejich podnikání, neboť zákazníci budou kvůli restrikcím trávit v obchodech méně času.

  • V karanténě je 13 poslanců

    V karanténě kvůli nákaze koronavirem poslankyně a bývalé ministryně obrany a pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) je 13 poslanců. Informaci serveru iDNES.cz dnes ČTK potvrdil ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. Pražští hygienici v úterý informovali o 11 lidech. Podle dosavadních informací se v klubu ANO neobjevil další pozitivní test, ani Žamboch dopoledne neměl informace o dalších pozitivních poslancích.

  • RBP přispěje dva miliony na plošné testování ve firmách

    Pojišťovna Revírní bratrská pokladna (RBP) přispěje firmám z Karvinska, ve kterých pracují její pojištěnci, na plošné testování na covid-19. Momentálně se projekt týká OKD, kde se testuje v souvislosti s obnovením těžby, a dalších na OKD navázaných firem. RBP vyčlenila ze svého fondu prevence dva miliony korun na 20 000 rychlotestů. Na jeden tak přispěje 100 korun. Firmy o příspěvek musejí žádat a pak si samy testování zorganizovat.

  • Olomouc kvůli koronaviru koupí přepážky pro volební komise

    Bezmála půl milionu korun zaplatí olomoucká radnice za mobilní ochranné přepážky z plexiskla, které budou při říjnových volbách instalovány v okrskových volebních komisích. Mají snížit riziko přenosu nákazy novým typem koronaviru na jejich členy. Zakázku na přípravu přepážek zadala radnice v srpnu výrobci z nedalekého Velkého Týnce.

  • Generální audience papeže Františka budou opět s věřícími

    Od příští středy se budou papežské audience opět konat za účasti věřících. Po poradě se zdravotnickými úřady o tom dnes rozhodl papež František, informovala agentura DPA. Bez veřejnosti se audience konaly kvůli šíření koronaviru od března. Příští papežova generální audience se uskuteční ve středu od 9:30 na nádvoří svatého Damasa v Apoštolském paláci ve Vatikánu. Účast veřejnosti je možná bez předchozího přihlášení. Podle agentury AFP bude ale na místě k dispozici jen 500 židlí.

    Před pandemií se audience 83letého papeže konaly většinou na Svatopetrském náměstí. Poslední středeční generální audience se na něm uskutečnila 26. února. Kvůli šíření koronaviru od března Vatikán zakázal účast veřejnosti a následně audience začal vysílat přes internet.

  • Ukrajina kvůli šíření koronaviru dočasně uzavírá hranice

    Ukrajinská vláda se dnes rozhodla dočasně uzavřít hranice pro vstup cizinců do země a prodloužila platnost karanténních opatření přijatých již dříve v rámci úsilí zastavit šíření nákazy koronavirem. Informovala o tom média.

    „Vzhledem k míře nemocnosti musíme chránit naše spoluobčany a projevit zodpovědnost vůči našim zahraničním partnerům,“ prohlásil k uzavření hranic premiér Denys Šmygal na dnešním zasedání kabinetu, které v přímém přenosu vysílala televize. Dočasný zákaz vstupu cizích státních příslušníků s určitými výjimkami má platit od soboty 29. srpna do 28. září.

  • Porada velvyslanců byla kvůli koronaviru odložena na leden

    Tradiční porada českých velvyslanců v Černínském paláci, která se zpravidla konala na přelomu srpna a září, se uskuteční až v lednu. Ministerstvo zahraničí akci odložilo kvůli restrikcím, které státy přijaly v důsledku pandemie koronaviru. Řada velvyslanců by podle mluvčí ministerstva Zuzany Štíchové měla problém se do Prahy dostat. Teritoriální porady velvyslanců s náměstky ministra příslušnými pro konkrétní region se uskuteční formou videokonference.

  • Soudci i obhájci se rouškám vyhnou

    Roušky se od 1. září vrátí i k soudům. Nasadit si je budou muset návštěvníci z řad veřejnosti, pokud jim soud neumožní výjimku. Vyplývá to z formulace mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Povinnosti nosit ochranné prostředky dýchacích cest se naopak protentokrát vyhnou soudci, státní zástupci, obhájci, účastníci soudních řízení či svědci. Ministerstvo spravedlnosti prozatím pro soudy nevydalo žádné doporučení ohledně toho, jak dodržování opatření zajistit. „O této věci budeme ještě jednat, možná koncem týdne bychom mohli vědět více,“ sdělila Andrea Šlechtová z tiskového oddělení úřadu.

  • Nemocnice potřebuje plazmu lidí, kteří měli covid-19

    Ostravská fakultní nemocnice potřebuje krevní plazmu lidí, kteří prodělali nemoc covid-19. Používá se při léčbě dalších covid pozitivních. Aktuálně chybí pro pacienta s krevní skupinou AB. Zájemci o darování plazmy se mohou obrátit na ostravské krevní centrum. „Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava vyzývá muže, kteří prodělali koronavirovou infekci, aby přišli darovat takzvanou rekonvalescentní plazmu pro léčbu dalších covid pozitivních pacientů,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

  • Zeman v úterý vyhlásil termíny voleb pro lidi v karanténě

    Prezident Miloš Zeman v úterý vyhlásil termíny podzimních senátních a krajských voleb pro lidi v karanténě. Na takzvaných volebních stanovištích budou volit ve středu 30. září, ve druhém kole senátních voleb o týden později. V tzv. pobytových zařízeních sociálních a zdravotních služeb, která budou v karanténě, se volby budou konat ve čtvrtek 1. října, druhé kolo senátních voleb pak 8. října.

  • Ministerstvo upravilo v manuálu pro školy informace o nošení roušek

    Ministerstvo školství zaslalo v úterý večer školám aktualizovaný manuál, podle kterého mají od 1. září fungovat. Upravilo v něm informace o rouškách, jež se po změnách v informacích od ministerstva zdravotnictví z minulého týdne nebudou muset ve školách nosit plošně. Záležet bude na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy covidem-19 v jednotlivých okresech. Pokud by v některém byl oranžový, tedy druhý stupeň pohotovosti, roušky by nařídili krajští hygienici. O tom, jak bude vypadat provoz škol od 1. září, promluvil v rozhovoru na Seznam Zprávách také prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý a zároveň ředitel Masarykovy základní školy v pražských Klánovicích.

  • Berlín zakázal víkendové protesty

    Úřady zakázaly plánované protesty odpůrců koronavirových opatření v Berlíně. Zdůvodnily to tím, že by došlo k porušení platného nařízení o ochraně před šířením infekce.

Reklama

Hlavní zprávy