Hlavní obsah

Český byznysmen vstoupí do exkluzivního klubu, kam smí britská královna a vyvolení

Tomáš Mádl vypráví o svém vstupu mezi filatelistickou elitu.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražský obchodník Tomáš Mádl, majitel realitní firmy Juris Real a celoživotní filatelista, se chystá na oficiální vstup do světové sběratelské extraligy. V listopadu se jako nový člen poprvé oficiálně představí slavnému Clubu de Monte-Carlo de l’Elite de la Philatélie.

Článek

Klub se pravidelně schází během filatelistického bienále Monacophil. „Poprvé tam vystoupím před ostatními členy. Dostal jsem prostor pro hodinovou prezentaci, mám tak možnost představit i náš loni založený Prestige Philately Club Prague,“ řekl Mádl, jehož do Monaka doprovodí pětice dalších předních českých filatelistů.

Club de Monte-Carlo je velmi exkluzivní spolek. Sdružuje stovku členů: 70 fyzických osob a tři desítky institucí, například světových muzeí. Členem je také britská královna Alžběta II., která zdědila cenné sbírky i lásku k filatelii po otci Jiřím V.

S britskou panovnicí si ale Mádl v Monaku rukou nepotřese. „Královna do Monaka už i vzhledem k věku nejezdí,“ říká Mádl. Bude mít ale šanci promluvit si s jiným monarchou a filatelistou v jedné osobě, monackým knížetem Albertem II.

Mezi členy exkluzivního klubu jsou dále mocní byznysmeni jako izraelský pojišťovací magnát Joseph Hackmey (ten vlastní kromě unikátní sbírky známek také unikátní soubor Picassových děl). Nebo filatelistické celebrity typu Davida Feldmana, zakladatele stejnojmenné ženevské aukční společnosti, která má pobočky po celém světě a draží nejcennější sběratelské skvosty. Klubu předsedá bohatý belgický průmyslník Patrick Maselis.

Půlroční úsilí

Český byznysmen Tomáš Mádl získal členství v půli letošního roku jako jediný zástupce střední a východní Evropy. Není však prvním Čechem, který se do Clubu de Monte-Carlo dostal. Podařilo se to kdysi také letos zesnulému semilskému sběrateli Ludvíku Pytlíčkovi.

Mádl se o členství ucházel řadu měsíců. „Klub je trošku zahleděn sám do sebe. Přesvědčit ty ctihodné pány a dámy, že si zasloužím čest být jedním z nich, trvalo zhruba půl roku,“ líčí. „K přijetí potřebujete, aby vás minimálně dva, ještě lépe tři stávající členové klubu doporučili. To znamená, že vás musí znát, znát vaši filatelistickou minulost, vaše známky, váš soutěžní exponát,“ vysvětluje.

Cestu mu usnadnil fakt, že česká filatelie má ve světě velmi dobrý zvuk. Mimochodem, právě anonymní český investor je držitelem světově nejcennějšího souboru vzácných Mauritiů.

Filatelii se v Česku věnuje nejen kvůli investicím, ale jako koníčku, řada úspěšných byznysmenů. Ti loni založili národní obdobu monackého filatelistického klubu – Prestige Philately Club Prague, jemuž Mádl předsedá.

„K přijetí do Clubu de Monte-Carlo mi pomohl také úspěch světové výstavy Praga 2018, jejímž jsem byl spolupořadatelem, členem organizačního výboru a obchodního odboru – a zároveň i vystavovatelem. Získal jsem tam velkou zlatou medaili, což je ve filatelii nejvyšší ocenění,“ říká.

Stomilionový exponát

Další velkou zlatou medaili získal Mádl se svým souborem Československo 1918 – 1939 také na letošní světové výstavě v čínském Wu-chanu. Jeho výstavní exponát je ceněn zhruba na 100 milionů korun a Mádl se s ním může ucházet o nejvyšší metu na světových výstavách už jen jednou. „Když exponát dostane tři velké zlaté medaile, je pak vyřazen ze soutěžení a vystavuje se už jen v čestných dvorech,“ popisuje filatelista.

Oceněný exponát, vyskládaný na 128 listech formátu A4, představuje jen malou část jeho sbírky. Mádl sbírá známky celý život. Začínal jako šestiletý kluk, když podědil své první filatelistické album po starší sestře. V dětství sbíral známky poválečného Československa, později jako už movitější byznysmen se zaměřil na první republiku.

Může si luxusní koníček dovolit. Má zavedenou realitní kancelář se sítí poboček po celé zemi, k tomu překladatelskou agenturu, provozuje internetový portál zaměřený na exekuční dražby. Celkem jeho firmy zaměstnávají asi 300 lidí.

Nejcennějším kouskem v Mádlově sbírce je Osvobozená republika od výtvarníka Hugo Brunera, tzv. chybotisk 50 na 50. „Je to jediná světově uznávaná československá známka,“ říká její majitel. „Do dnešního dne jich bylo objeveno 18 nebo 19, nevíme to přesně. Objevovaly se postupně. Když se v říjnu 1928 našla první, vzbudilo to mimořádnou pozornost, všichni filatelisté ji začali hledat, už za první republiky lidi snili, že ji najdou a zbohatnou.“ Známka má dnes podle Mádla hodnotu přes dva miliony, nelze ji ale získat, není na volném trhu.

V posledním období se Tomáš Mádl sběratelsky soustředí na známky britských kolonií. „To je věc, která se vysbírat prakticky nedá, není to v lidských silách, život je na to příliš krátký. Nicméně se snažím shromáždit soubor, který by byl nejvýznamnější aspoň v rámci střední Evropy.“

Reklama

Související témata:

Doporučované