Hlavní obsah

Český džihádista ze Spáleného Poříčí: islamistou podle pokynů z internetu

První Čech souzený za spolupráci s islámskými teroristy.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Co zaznělo u soudu s prvním Čechem, který se zodpovídá z toho, že chtěl být bojovníkem Islámského státu?

Článek

První Čech souzený za terorismus chtěl zemřít jako mučedník a posílal peníze muslimským charitativním organizacím.

Dvaadvacetiletý Jan Silovský vypovídal v úvodní den procesu, v němž mu hrozí až výjimečný trest za to, že se podle obžaloby chtěl stát bojovníkem Islámského státu.

Co o něm po prvním dni soudního jednání víme? Pusťte si video nahoře v tomto článku.

Silovský podle obžaloby na internetu vyhledával informace o IS. Nakonec si loni na začátku února přes internet objednal a zaplatil letenku z Prahy do Istanbulu a pak dál vnitrostátní linkou do Gaziantepu poblíž syrských hranic.

Do Sýrie ale prý nechtěl jet někoho zabíjet. „Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne," vypověděl. Doufal, že se připojí k IS a brzo ho někdo zastřelí, řekl dnes před soudem.

Nikdy nebyl v mešitě

Uvedl, že k islámu přestoupil asi před třemi nebo čtyřmi lety. Ve svém okolí neznal jiné muslimy a s jinými muslimy ani nekomunikoval telefonicky či přes internet. Nikdy nebyl ani v mešitě. Na internetu si našel, jak se má modlit a praktikoval to, dodržoval i půst při ramadánu. Nikdo v jeho okolí, včetně jeho matky, o tom ale nevěděl.

První případ českého džihádisty a večerní studio Seznam Zprávy o jeho kauze:

Večerní zprávy ze dne 7. 2. 2017.

Na cestě do Sýrie neměl podle své výpovědi vůbec představu, co bude dělat, jak se k IS dostane. „Chtěl jsem tam najít někoho z IS, říct jim, že jsem se přijel přidat. Asi by mě pak někam poslali," řekl u soudu. Do Sýrie mířil bez jakýchkoli kontaktů. Umí prý z internetu anglicky a trošku arabsky, jeho matka ale neví o žádných jazykových schopnostech svého syna.

Střílí jen ze vzduchovky

Mladý muž se chtěl k IS přidat, přestože neumí střílet a ani nemá o zbraních teoretické znalosti. „Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky," vypověděl. Podle matky nikdy neinklinoval ke zbraním, ani doma žádné neměl. „Nedokázal doma zabít ani drůbež, odmítl to," řekla.

Hlavní líčení je naplánováno na pátek, kdy zřejmě zazní rozsudek. Za trestné činy související s terorismem hrozí Silovskému až 20 let vězení, případně vyšší výjimečný trest.

Videoprofil prvního Čecha, který je žalován, že se chtěl přidat k Islámskému státu:

V Plzni začal soud s prvním Čechem, který chtěl k teroristům Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované