Hlavní obsah

Český kněz se v Polsku chytil do „pasti na pedofily“. Natočili ho v hotelovém pokoji s mladíkem

Foto: Zbigniew Stonoga

Výstřih z videa polského aktivisty, který nalíčil na českého kněze past.

Reklama

Další incident ze strany katolické církve. Český farář se na internetu plánoval setkat s mladým mužem na vozíku v polských Katovicích. Mladíka kněz údajně podle polských médií našel na internetu. Šlo ale o předem připravenou past. Farář rezignoval na všechny své duchovní funkce.

Článek

Římskokatolický farář Marcel Puvák působící v Dětmarovicích se přiznal ke svému úmyslu mít sex s mužem, kterého našel na internetu. Setkat se měli v katovickém hotelu na ulici Wojewódzka.

Puvák ovšem nevěděl, že celou dobu komunikuje s volavkou a situaci zároveň sleduje polský podnikatel a politický aktivista Zbigniew Stonoga. Ten už delší dobu sítě pedofilů monitoruje. Puvák se s mladíkem sešel na hotelovém pokoji, kde na něj Stonoga nastražil skrytou kameru. Po pár minutách do pokoje vtrhla policie.

Podle polského webu cieszy.pl Stonoga uvedl, že byl farář obeznámen s věkem mladíka. Tomu bylo méně než patnáct let.

Video Stonoga uveřejnil na svém blogu zbigniewstonoga.pl.

Na videu se poté Puvák přiznává. „Jmenuji se Marcel Puvák, jsem knězem ostravské diecéze a dnes jsem zhřešil, nebo jsem chtěl zhřešit, ale měl jsem v úmyslu sex s mužem,“ řekl.

„Velmi toho lituji a na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám. A prosím a budu prosit pána Boha za odpuštění a prosím také zpovědníka, aby mi dal přiměřené pokání,“ dodal posléze.

O pedofilii ale Puvák nechce nic slyšet. Pro televizi Polar se v SMS zprávě vyjádřil: „Vše uvedené, mimo mnou citovaných slov, jsou lži, pro které nikdo nemůže mít žádné důkazy. Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním.”

Puvák se sám rozhodl ze své funkce rezignovat. Incidentem se zabývá také ostravsko-opavská diecéze: „O této skutečnosti nás informoval samotný kněz. Je si vědom, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omlouvá se za pohoršení, které svým jednáním způsobil, a sám rezignoval na všechny své funkce,“ uvedl pro Deník mluvčí diecéze Pavel Siuda.

Dodal, že kněze postavil s okamžitou platností mimo službu. Událost prošetřují polští policisté a církev v souladu s církevními předpisy.

Ostravsko-opavská diecéze dále uvedla: „Jménem církve se omlouváme, že k této události došlo, a i když se jedná o selhání jednotlivce, církev udělá vše pro to, aby k nim nedocházelo.“

Otázkou zůstává, jaké následky teď Puvák ponese. “Ta jeho rezignace v tuto chvíli je jako trest dostatečná. To, že rezignoval a že přiznal vinu. Osobně ho to asi hodně semlelo. Není to úplně jednoduché se takhle odhalit na veřejnosti. Co s ním bude dál, to momentálně nevíme,” řekl Seznamu mluvčí diecéze Siuda.

Puvák mimo jiné pracoval v náboženské redakci televize NOE. O práci kvůli incidentu přišel, uvedl to ředitel televize NOE Leoš Ryška. „Televize NOE se ve svém vysílání snaží stavět na stranu obětí jakýchkoli sexuálních deliktů a trestných činů. O to více je pro nás bolestivé, že se takového jednání dopustil jeden z našich spolupracovníků,“ uvedl na Facebookové stránce Tv Noe.

Reklama

Doporučované