Hlavní obsah

Český Krumlov zdraží poplatky z ubytování a ze vstupného na akce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Český Krumlov zvýší poplatky z ubytování a ze vstupného na kulturní akce. Chce tak získat další peníze na investice. Radnice tak reaguje na dopady koronavirové krize, kvůli nimž přijde Krumlov na příjmech o téměř 50 milionů Kč.

Článek

Z poplatků z ubytování by v roce 2022 mohlo město mít až 20 milionů Kč, zatímco loni to bylo 7,9 milionu. Pro změnu hlasovalo 16 zastupitelů. Někteří opoziční zastupitelé i místní sdružení cestovního ruchu ji kritizovalo.

„Město nesmí rezignovat na svůj rozvoj a musí učinit něco pro to, aby své zdroje vylepšilo. Domníváme se, že ten náklad není takový, aby jeho výše byla pro trh neakceptovatelná, nebo že by lidé přestali jezdit do Českého Krumlova,“ řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Jak dodal, dvoulůžkový pokoj ve městě stojí na noc od 1000 do 2000 Kč.

U poplatku z pobytu se mění sazba z dosavadních 21 Kč na 30 Kč pro rok 2021, pro rok 2022 na 50 Kč. U poplatku ze vstupného se od roku 2022 změní sazba, která bude jednotná, deset procent, pro kulturní, prodejní a reklamní akce. Zároveň klesne počet pořadatelů, kteří ho nebudou muset platit.

„Vědomi si toho, že se snahou o zvýšení rozpočtových příjmů přicházíme ve velmi nevhodné době, návrhy počítají s postupným náběhem zvýšení poplatku z pobytu v následujících dvou letech a s rozšířením povinnosti placení poplatku ze vstupného až od roku 2022. Troufáme si odhadovat, že v roce 2022 bude ekonomická situace podstatně lepší, než je tomu v letošním roce a než bude v roce příštím,“ uvedli radní v důvodové zprávě.

Poplatek z ubytování nezvyšoval Krumlov několik let. Město odhaduje, že příští rok by tak získalo deset až 12 milionů, v roce 2022 až 20 milionů Kč. Loni to bylo 7,9 milionu, letos do konce září kvůli dopadům koronaviru 3,1 milionu. Poplatek se netýká dětí do 18 let. Částka 30 nebo 50 korun není podle radních ve srovnání s jinými zeměmi výjimečná; upozornili, že Praha příští rok poplatek zvýší na maximálních 50 Kč.

Poplatky ze vstupného byly dosud pět procent (plesy, tanec), deset (divadlo, filmy, koncerty) a 20 procent (diskotéky, prodejní akce). Podle vyhlášky byli ale téměř všichni případní plátci od placení osvobozeni. Nově ho nebudou muset hradit ti, na jejichž akce bude vstup do 150 korun. Poplatek se nevztahuje na akce pořádané městem.

Podle některých opozičních zastupitelů tím dává město špatný signál. Petr Kubal (ODS) řekl, že poplatek se vztahuje i na vodácké kempy, kde jsou ceny za noclehy nižší než v penzionech či hotelích.

Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov považuje zvýšení poplatků za nešťastný krok. V dopise radním uvedlo, že krumlovští ubytovatelé přišli letos o 60 až 75 procent tržeb, maloobchod až o 90 procent. „Není obvyklé, že by se v krizi takto obrovských rozměrů zvyšovaly daně a poplatky. Jakékoli zvyšování vstupů, které mají vliv na konečnou cenu ubytování, Český Krumlov znevýhodňuje v konkurenčním boji,“ uvedli zástupci sdružení.

Do Českého Krumlova, v němž žije asi 13 000 lidí, míří běžně ročně dva miliony turistů. Kvůli pandemii tam letos nepřijeli téměř žádní zahraniční, město zrušilo i řadu akcí včetně Slavností pětilisté růže.

Reklama

Doporučované