Hlavní obsah

Český vědec v Británii: Neberte si z nás příklad, můžete dopadnout ještě hůř

Foto: Seznam Zprávy

Jaká je teď epidemická situace v Británii? Hostem Ptám se já byl český vědec žijící ve Velké Británii Hynek Pikhart.

Reklama

Článek

Podle Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí bude varianta koronaviru delta do konce srpna tvořit v Evropě 90 procent nových případů nákazy. Nejvíce se s ní potýká Velká Británie. Jak může ohrozit Česko?

Hostem Ptám se já byl profesor epidemiologie a lékařské statistiky na britské University College London Hynek Pikhart.

Minulé pondělí byl podle agentury Reuters v Británii nejvyšší denní přírůstek nově nakažených od začátku roku. Kvůli nakažlivější mutaci delta se ale zvyšují počty nakažených také v Česku. Zatímco v tuzemsku je ale plně očkována asi třetina obyvatel, v Británii je to asi 62 procent dospělých. „Počty nákaz rostou poměrně prudce. Každotýdenní navýšení je někde mezi 30–70 %. Narůstá pozitivita, ale zátěž na zdravotnický systém zatím není tak výrazná,“ komentoval vědec situaci ve Spojeném království s tím, že místní nemocnice chrání před návaly nemocných právě vysoká míra proočkovanosti britských občanů.

To se ale podle Pikharta může změnit. Některé odhady prý tvrdí, že nákazy se mohou vyšplhat až na 50 až 100 tisíc nových případů za den, a to by následně podle vědce dopadlo i na zdravotníky. Pikhart ale upozorňuje, že největší počet nakažených je stále mezi neočkovanými, případně osobami po první dávce vakcíny. Především jde o osoby do 40 let a studenty na středních a vysokých školách, kteří nemusí mít nutně zdravotní komplikace, ale mohou nákazu roznášet do rodin.

Rozvolňování, které čeká Spojené království od 19. července, podle vědce může přinést komplikace. Souhlasí, že je správně, že k němu vláda přistoupila až s koncem školního roku, vadí mu ale například to, že se ruší i nošení roušek ve vnitřních prostorách a MHD. A právě z konce této povinnosti v Británii by si podle Pikharta nemělo Česko brát příklad. „Rozhodně bychom neměli rozvolňovat úplně. Uvidíme co se stane, ale nebezpečí, že se růst nezastaví, je poměrně vysoké,“ dodal.

Český epidemiolog navíc upozornil, že mezi kontinentální Evropou a Velkou Británií je důležitý rozdíl. Zatímco na Britských ostrovech byl podle něj poměrně jednoznačný konsenzus, že očkování může vyvést zemi z krize, jinde tomu tak úplně není. Třeba v Česku se nechce očkovat asi 26 % dospělých. „Je to vážný problém a ve spoustě evropských zemí je ten poměr podobný. Sedmdesátiprocentní proočkovanost se nezdá být dostatečná, zvláště u varianty delta. Takže je obava, že zasáhne delta mutace evropské země více, než Británii,“ dodal.

Hrozí, že Británie i Česko dopadnou letos na podzim stejně jako minulý rok? A jak tomu zabránit? Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované