Hlavní obsah

Kejval: Olympioniky v Tokiu bude hlídat aplikace. Mohou jen z vesnice na stadion

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Na olympijské hry do Tokia už se vydali první čeští sportovci, celkem by jich mělo odjet téměř 120. Země ale aktuálně vyhlašuje stav nouze kvůli vysokému počtu covid pozitivních. Budou čeští sportovci v bezpečí?

Hostem podcastu Ptám se já byl staronový předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Pouhé dva týdny před startem olympijských her v Tokiu se tamní vláda rozhodla kvůli špatné koronavirové situaci vyhlásit stav nouze. Zatímco ještě v době natáčení rozhovoru Kejval hovořil o tom, že doufá, že k zákazu přítomnosti diváků na hrách nedojde, Japonsko mezitím rozhodlo, že se bez nich olympiáda bude muset obejít. A přísná opatření čekají i na samotné sportovce.

„Většina sportovců a celý realizační tým je naočkovaný, ale museli jsme si udělat dva PCR testy před odletem. Až tam přijedeme, půjdeme okamžitě na další PCR test a do jeho výsledku musíme být v určité izolaci. Pak se smíme hýbat, ovšem pouze tam, kde nám dovolí aplikace. Ta bude podle GPS kontrolovat, kde člověk zrovna je. Nikam jinak nesmíte chodit. Pro sportovce to znamená jen olympijská vesnice a sportoviště,“ vysvětlil s tím, že opatření mohou mít velký vliv na psychiku sportovců. Ti budou navíc sdruženi do speciální „bubliny“, která by se neměla navzájem stýkat s novináři, dobrovolníky a místním obyvatelstvem.

Kejval byl do funkce předsedy ČOV po několika měsících soudních tahanic zvolen minulý týden, v jeho čele stojí od roku 2012. Vyhrál volby s jasnou většinou a bez soupeře. Jeho původní vyzyvatel a velký kritik, bývalý pozemní hokejista Filip Neusseur se totiž před volbou samotnou stal šéfem Národní sportovní agentury.

Volbu předsedy, která měla původně proběhnout už loni na podzim, provázela ostrá kritika mnoha sportovních funkcionářů, kteří Českému olympijskému výboru vytýkají netransparentnost či třeba příliš vysoké náklady na marketing na úkor podpory sportu. „Takhle to vypadá dramaticky, ale atmosféra ve výboru je vynikající. Nezískal jsem žádný hlas proti, 90 % lidí bylo pro mě a zbytek se zdržel. Mám silný mandát a myslím, že situace je opravdu dobrá,“ vysvětloval v rozhovoru Kejval.

„Za předsedu olympijského výboru je zvolený člověk, který prokazatelně lže a praktikoval prokorupční jednání, když ČOV opakovaně zval, hostil a obdarovával na sportovních akcích řadové úředníky ze státní správy, kteří rozhodovali o dotacích. To není můj subjektivní názor, ale stanoviska od právních kanceláří,“ řekl o Kejvalovi jeho zřejmě nejhlasitější kritik, šéf České unie sportu a právník Miroslav Jansta. Proti Janstovi se ale Kejval v rozhovoru ohradil s tím, že ho nezajímá ani on, ani jeho organizace.

A jak vysvětluje, kolik peněz výboru jde na marketingovou propagaci? „Partneři neřeknou ‚Dobrý den, tady máte peníze a dělejte si, co chcete‘. To, co my jim za to můžeme dát, je marketingové plnění. Je logické, že když dostaneme peníze, významnou část musíme použít na to, abychom partnera marketingově reprezentovali,“ dodal Kejval s tím, že bez partnerů by se výbor musel spolehnout na peníze pouze od státu a pak by jeho činnost neměla smysl.

Jak chce Kejval Český olympijský výbor vést? Jakou roli v dnešní době pro svoji organizaci vidí? A jak chce uklidnit vyhrocené vztahy v českém sportu?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Jaká je atmosféra mezi představiteli českého sportu? Výborná, tvrdí šéf Českého olympijského výboru Kejval.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované