Hlavní obsah

Český paradox: Pěstovat ani kouřit se nesmí. Přesto tady je největší veletrh konopí na světě

Večerní zprávy 12. 11. 2017.

 

Reklama

Desetitisíce lidí o víkendu navštívily v pražských Letňanech veletrh konopí Cannafest 2017. A to přesto, že s velkou částí na něm prodávaných výrobků nemohou podle zákona nic dělat.

Článek

V Česku platí od roku 2010 trestní zákoník, který nedovoluje přechovávat ani pěstovat konopí či marihuanu. V lepším případě jde o přestupek, při větším množství o trestný čin. Přesto je ale jak léčebné, tak rekreační užívání konopí v Česku velmi rozšířené.

Důkaz o tom byl o víkendu k vidění v Letňanech, kde se na ploše 16,5 tisíce metrů čtverečních konal osmý ročník Cannafestu. Akce, kterou navštívily desítky tisíc lidí. Podle pořadatelů šlo co do výstavní plochy o největší konopný veletrh na světě.

Přes 250 vystavovatelů nabízelo různý sortiment. Zajímavé by bylo ho rozdělit podle toho, jak s ním mohou Češi naložit. Výrobky z technického konopí - třeba textil, potraviny nebo masti - si může koupit každý a naložit s nimi, jak uzná za vhodné.

Velká část výstaviště ale patřila také semínkům, pomůckám na pěstování nebo dýmkám a dalším kuřáckým potřebám. Tam už to je jinak. Nakoupit si opět mohli všichni. Využít ale třeba lampy, semínka nebo hnojiva na pěstování marihuany mohou oficiálně jen cizinci ze zemí, kde se to smí.

Podobně je to s kuřáckými potřebami. Ty jsou také oficiálně buď jen pro cizince, nebo pro Čechy, kterým marihuanu předepíše lékař a oni si ji koupí oficiálně v lékárně.

Této paradoxní situaci a obecně snahám o legalizaci konopí bylo na výstavišti také věnováno dost prostoru nebo přednášek. Jeden ze stánků měla na veletrhu i Česká pirátská strana. Tedy třetí nejsilnější česká parlamentní formace, jejíž poslanci zároveň připravují návrh zákona na legalizaci konopí.

Jak to na výstavišti vypadalo? Co přesně je dnes v Česku legální a kdo a jak si může opatřit konopí pro léčebné účely? Tomu se věnují Večerní zprávy, které si můžete pustit v úvodu článku.

Reklama

Doporučované