Hlavní obsah

Český pas pronikl do desítky „nejsilnějších" cestovních dokumentů na světě

Bez víza mohou Češi cestovat až do 152 členských zemí OSN. Český cestovní pas je tak jedním z „nejmocnějších" vůbec.Video: Alžběta Kneřová

 

Reklama

Češi mohou bez víza cestovat do 152 členských zemí OSN. Ročně se do světa vydá 4,3 milionu Čechů.

Článek

Na prvním místě globálního žebříčku, který hodnotí možnost cestovat bez omezení po planetě, je aktuálně Německo a Singapur. Jejich občané mohou bez víza navštívit až 159 zemí.

Druhý „nejsilnější pas" má Švédsko. Třetí místo obsadilo hned devět států, mezi nimi je např. Dánsko, Finsko a Itálie. Jejich občané mohou bezvízově vycestovat až do 157 států. Stejnou pozici jako Česko má v první desítce světového žebříčku ještě Malta.

Na dovolenou do zahraničí se každý rok vydá asi 4,3 milionu Čechů. Z toho kolem tří čtvrtin vyrazí do dvanácti nejnavštěvovanějších zemí, kam lze vycestovat bezvízově. Nejoblíbenější destinací českých turistů s vízovou povinností je Egypt. Vízum do Egypta v současné době stojí 675 Kč, začátkem roku se ale v Egyptě uvažovalo o zvýšení jeho ceny až na 1500 Kč. K tomu však prozatím nedošlo.

Na Srí Lanku a do Vietnamu nadále s vízem

Díky Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur a evropské asociaci ECTAA již zrušily vízovou povinnost Thajsko (v roce 2011) a Spojené arabské emiráty (v roce 2015), které jsou nejčastějším cílem exotických zájezdů. Na dovolenou do Thajska vloni vyrazilo 43 tisíc českých občanů, Spojené arabské emiráty pak navštívilo dokonce 55 tisíc občanů. Bez víza nebo alespoň registrace se však s českým pasem nadále nedostanete na Kubu, Srí Lanku, do Vietnamu, Číny či třeba do Ruska.

Nejpopulárnější destinací českých turistů se po roce stalo opět snadno dostupné Chorvatsko, které loni navštívilo 828 tisíc Čechů. Delší dobu tam nocovalo o 14 % více Čechů než v loňském roce. Naopak na Slovensko vyjelo o třetinu méně Čechů než vloni, a sice 555 tisíc.

Reklama

Doporučované