Hlavní obsah

Čeští detektivové pomohli dopadnout dealera aut fotbalových hvězd

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Čeští detektivové z protimafiánského útvaru se zapojili do velkého mezinárodního zátahu.

Reklama

Protimafiánský útvar provedl razie v kauze vlivného chorvatského bosse Ivana Bašiče.

Článek

Čeští detektivové z protimafiánského útvaru se v uplynulých dnech zapojili do velkého mezinárodního zátahu. V jejich síti skončil vlivný chorvatský magnát a dealer automobilů Ivan Inja Bašič, který podniká i v České republice. Bašič je známý tím, že si od něho vozidla kupují balkánské celebrity, finančníci a chorvatské fotbalové hvězdy v čele s trenérem vicemistrů světa Zlatkem Daličem.

V rámci operace zvané Fuga provedli vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech v Česku domovní prohlídku. V terénu byli nasazeni i bulharští, slovenští, chorvatští a němečtí kriminalisté, zasahovalo se například i v Mnichově. Informaci Seznamu potvrdil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

„NCOZ se v uplynulých dnech účastnila pod hlavičkou Europolu mezinárodně koordinované akce namířené proti organizované skupině osob, která se měla dopouštět krácení DPH prostřednictvím obchodů s luxusními vozidly v několika zemích EU,” uvedl Ibehej.

Organizovaná skupina lidí podle něho v České republice založila několik firem obchodujících s luxusními automobily. Systém podvodů popsal takto: „Prostřednictvím těchto společností obchodovala s luxusními vozidly. Ta měla být nakupována v jednom státě EU a následně dodávána zájemcům ze zemí bývalé Jugoslávie za výhodnou cenu dosaženou neoprávněným zkrácením daně v řetězci nastrčených společností se sídly v jiných státech EU.”

Mluvčí NCOZ dodal, že v rámci operace Fuga detektivové provedli několik domovních prohlídek. „Akce probíhala rovněž v Německu a Chorvatsku, kde byly zadrženy osoby řídící tuto organizovanou skupinu a rovněž došlo k zajištění značné sumy peněz v hotovosti,” doplnil Ibehej.

Fotbalové hvězdy s českou SPZ

Čeští detektivové se podíleli na zásahu, který cílí na významnou postavu současného Chorvatska. Osmačtyřicetiletý Bašič platí za vlivného podnikatele s kontakty do vysoké politiky. V roce 2012 ho neznámý útočník postřelil. Je blízkým známým chorvatského fotbalového bosse Zdravka Mamiče, který se v Bosně a Hercegovině skrývá před chorvatskou justicí. Nejasnosti a podezření kolem jeho automobilového byznysu panovaly již v 90. letech během jugoslávské války. Nelze se tedy divit, že kauza nyní obsadila přední místa chorvatských médií.

Bašič, jehož policie zadržela ve čtvrtek v Záhřebu, zanechal podnikatelskou stopu i v České republice. Dle obchodního rejstříku vlastní pražskou firmu IB International. Podle zdroje Seznamu, který s Bašičem historicky přišel do kontaktu, je jeho podnikání v Česku důvodem, proč někteří slavní fotbaloví reprezentanti Chorvatska mají luxusní vozidla s českou SPZ.

Podle chorvatského zpravodajského portálu Dalmacija danas detektivové zjistili, že při obchodování s auty napříč několika státy se krátily daně. Chorvatský rozpočet měl Bašič se svými kumpány připravit o tři miliony kun, tedy zhruba deset milionů korun.

Server JutarnjiVijesti přinesl detaily z vyšetřování. Bašič automobily značek Porsche, Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley, Mercedes či BMW dovážel do své mateřské země z Německa. V řetězci obchodujících firem byly nastrčené společnosti ze Slovenska, Slovinska či Bulharska. Daně se měly krátit v případě 35 vozů.

Reklama

Doporučované