Hlavní obsah

Čeští politici o krocích Trumpa v Iráku? Kritika a strach z eskalace

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček sdílel po zabití íránského důstojníka americkou vlajku.

Reklama

Jak na zabití íránského důstojníka americkou armádou reagují politici v Česku? Většina sněmovních stran krok kritizuje – byl podle nich příliš radikální. Vláda se k němu zatím staví rezervovaně.

Článek

Smrt jednoho z nejvlivnějších mužů Íránu Kásima Solejmáního na sklonku týdne zaměstnala i českou zahraniční politiku. Na sociálních sítích se k ní během pátku a soboty vyjadřovali poslanci, senátoři i hlavní ústavní činitelé v zemi. Vládní strany ANO a ČSSD jsou ke strategii USA skeptické, kritiku Trump sklidil i od většiny opozice. Za amerického prezidenta se naopak nepřímo postavil mluvčí prezidenta České republiky Jiří Ovčáček.

Trump v pátek vysvětloval zabití íránského generála ze strany USA tím, že má na svědomí smrt tisíců civilistů a že popraven měl být „už před mnoha lety“. Jeho český protějšek Miloš Zeman se k jeho kroku sice přímo nevyjádřil, mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ale krátce po útoku na Twitteru sdílel Trumpův přípěvek s motivem americké vlajky.

Ze členů vlády se ke zprávě kromě premiéra Babiše vyjádřili do sobotního večera pouze ministr kultury Lubomír Zaorálek a šéf rezortu zahraničí Tomáš Petříček.

Ten vyjádřil strach z toho, že se útokem může ohrozit boj proti Islámskému státu a světovému terorismu. Volil ale mírná slova:

„Letecké údery USA v Iráku vnímám jako mimořádný krok v komplikované situaci. O vině lidí by měly rozhodovat soudy, ale nejsem vojenský taktik. Tak jako vyvolal akci útok na základnu a ambasádu, nezůstane bez odezvy ani cílené zabití armádního důstojníka. Situace na Blízkém východě se bohužel dál komplikuje. Ohroženy jsou mj. i křehké úspěchy v boji proti Islámskému státu a mezinárodnímu terorismu jako takovému,“ napsal ve dvou tweetech.

Andrej Babiš pak akci USA označil za odvetu: „Jednotky řízené a podporované Íránem se v uplynulých týdnech podílely na útocích na americké cíle.“

Spojené státy by ale podle něj měly svoje kroky patřičně komunikovat směrem do světa. „USA jsou náš spojenec v rámci NATO, ale tato záležitost se NATO přímo netýká. Doufám, že akce neprohloubí destabilizaci blízkovýchodního regionu a nebude dále eskalovat,“ dodal.

„Zabití íránského generála Solejmáního je nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu. D. Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA,“ reagoval značně ostřejšími slovy Zaorálek, který v minulosti také vedl Ministerstvo zahraničí.

Za vládní ČSSD se vedle Petříčka k incidentu vyjádřil i poslanec Ondřej Veselý. Také kriticky: „Představy USA o tom, že akce na území Iráku, při které byl zabit generál Solejmání, budou mít odstrašující efekt, jsou liché. Pravděpodobnější je další eskalace konfliktu. Írán má bohužel zásadní vliv na dění, nejen, v Iráku.“

Z opozičních stran se na stranu kritiky Trumpa uchýlila většina. Otevřeně ho podpořili jen lidovci.

Podle šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška by Evropa měla stát po boku Ameriky: „Írán útočí na lodě a ropná zařízení v regionu. Terorizuje vlastní obyvatelstvo a vyvíjí balistické rakety. Rozhodnutí zlikvidovat velitele Al-Kuds Solejmáního muselo být nesmírně těžké. Bylo ale nutné,“ sdělil na Twitteru.

Jiný názor měl v pátek šéf zahraniční politiky Pirátů Mikuláš Peksa.

„Popravdě, jsem rád, že alespoň Joe Biden má rozum. Solejmání určitě byl nebezpečný, ale zabít ho tímto způsobem k deeskalaci konfliktu s Íránem určitě nepřispěje,“ narážel při kritice Trumpa na dopis, kterým bývalý Obamův viceprezident vyjadřuje obavy nad opačným účinkem a vytýká současné administrativě USA, že nemá žádnou dlouhodobou vizi.

V TOP 09 na americký nálet zareagoval z čela strany jen senátor Tomáš Czernin: „Solejmání má na svědomí tisíce životů. Bombardování mezinárodního letiště spojence i s civilisty teď ale rozpohybuje celý region. V Iráku máme 40 vojáků a pracovníky na misích. Úkolem příštích dní je zajistit jejich bezpečí a v koordinaci s NATO zabránit eskalaci konfliktu.“

Nejvíce odmítavě ke kroku Spojených států se pak postavily SPD a KSČM.

Podle Tomio Okamury USA rozvrací státy: „Zabití Solejmáního armádou USA bude mít nedozírné důsledky. Pojem ‚obranný útok‘ je něco jako humanitární bombardování a ‚válka je mír‘. Rozvracování Blízkého východu a suverénních států je velmi nehezká záliba USA. Hrozí globální konflikt a následky bohužel poneseme všichni.“

„Neuvěřitelné, že provokativně USA zorganizovaly vraždu gen. K. Solejmáního, musí být na tom přes veškeré vychloubání opravdu špatně. Takový krok totiž je pro středoasijské suverénní státy opravdu důvod k válce. To ale nebude Írán proti Iráku, ale Persie a arabský svět proti USA,“ napsal šéf komunistů Vojtěch Filip.

Některé parlamentní strany ale k eskalaci na Blízkém východě zatím mlčí. Nekomentovat americký krok se zatím rozhodli zástupci ODS a Starostů a nezávislých. Bez reakce zůstala i nově založená Trikolóra, které předsedá poslanec Václav Klaus mladší.

Smrt Kásima Solejmáního v iráckém Bagdádu v pátek provázely nepokoje, ohrožená byla tamní budova amerického velvyslanectví. Do jeho okolí v sobotu odpoledne dopadla raketa kaťuša. Další dvě zasáhly iráckou leteckou základnu Balad, kde jsou umístěny americké jednotky.

Ani v jednom případě nejsou hlášeny oběti. Později zasáhla jihozápadní bagdádskou čtvrť Džadríja minometná střela, která zranila pět lidí. Politici po úspěšném pátečním náletu zmiňovali hrozbu další eskalace, Teherán v reakci na útok slíbil odvetu.

V rámci mise NATO zůstává v Iráku i skoro 40 českých vojáků, podle mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška jsou všichni v pořádku a zůstávají na svých základnách. Bez zranění je podle něj i pětice českých policistů, kteří jsou na misi v Bagdádu.

Reklama

Doporučované