Hlavní obsah

Čeští spisovatelé měli přednášet v Číně, pozvání jim ale zrušili

Spisovatelka Alena Mornštajnová.

Reklama

Čínský institut zrušení pozvání nevysvětlil, došlo k němu ale ve chvíli zhoršených česko-čínských vztahů.

Článek

Minulý měsíc do Číny odcestovala česká literární delegace, jejímiž hlavními hvězdami měli původně být spisovatelé Alena Mornštajnová a Michal Ajvaz. Ani jeden z nich nakonec do země nejel, protože čínská strana jim pozvání zrušila, napsal deník Aktuálně.cz.

Že akce byla zrušena z čínské strany doslova na poslední chvíli, potvrdila Mornštajnová i Ajvaz. „Byl jsem skutečně pozván do Číny a ve stadiu, kdy jsem měl dojít pro vízum, jsem dostal omluvný dopis,“ řekl listu Ajvaz.

Pozvání spisovatelů bylo zrušeno v době, kdy se vyostřovaly spory mezi čínskou stranou a českými politiky, například pražským primátorem Zdeňkem Hřibem. Kvůli neshodám už bylo dříve zrušeno několik koncertů českých orchestrů.

Akce se měla odehrát na Pekingském pedagogickém institutu, který ale na dotazy o zrušení pozvání nereagoval. „Je pravda, že Pekingský pedagogický institut pozvání zrušil a že se tak stalo poté, co propukla roztržka mezi Prahou a Pekingem. Oficiálně to ale takhle nikdo nezdůvodnil,“ vysvětlila pro deník Stella Hanová, která pozvání zprostředkovala.

Pro cestu plánovanou na přelom října a listopadu Stella Hanová vybrala Mornštajnovou a Ajvaze, jejichž díla ještě nebyla přeložena do čínštiny a které chtěla seznámit s tamními nakladateli. Letošního románu Tiché roky Aleny Mornštajnové se v Česku prodalo už přes 55 tisíc výtisků, Ajvaz nedávno publikoval více než sedmisetstránkovou prózu Města.

Vztahy mezi Českem a Čínou se vyhrotily v posledních měsících. Praha pod vedením primátora Zdeňka Hřiba vypověděla partnerskou smlouvu s Pekingem, a místo toho hodlá uzavřít podobný kontrakt s hlavním městem Tchaj-wanu. Na Tchaj-wan se navíc chystá odletět předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Kromě již zmíněného rušení koncertů čínská strana také odložila obchodní fórum, které se mělo odehrát na Hradě. Podle prezidentské kanceláře je to právě důsledek aktivit českých politiků.

Reklama

Doporučované