Hlavní obsah

Čeští zdravotníci jsou borci, říká reportér-dobrovolník v domově seniorů

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák působil jako dobrovolník v Uherskohradišťské nemocnici. Nyní pomáhá personálu v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem.

Reklama

Článek

Zdravotnický personál zažívá obrovskou únavu. Do ní se míchá skepse, deprese, rozčarování. Existují dva naprosto rozdílné světy – uvnitř nemocnice a za jejími zdmi, popisuje reportér Jan Novák v podcastu Stopáž.

„Čeští zdravotníci jsou srdcaři, kteří svou práci neberou jako práci. Riskují zdraví své, svých rodin. Psychický tlak, který zažívají, si nedovedeme představit. Na covidovém oddělení, kde jsem sloužil, na nástěnce visí rozpis služeb. Za jeden měsíc měly sestry pouze 5 dnů volna, jinak sloužily 12hodinové denní a noční služby,“ říká reportér Seznam Zpráv, který v říjnu působil jako dobrovolník v jedné z nejvytíženějších českých nemocnic.

V Uherském Hradišti pomáhal v covidovém centru, na ARO, v mikrobiologické laboratoři, vyjížděl se saniťáky.

„Přihlásil jsem se na výzvu nemocnice, že hledají dobrovolníky nejen z řad lidí se zdravotnickým vzděláním, ale vlastně kohokoliv. Požádal jsem vedení, abych mohl měnit různá oddělení a popsat dopad koronaviru na české zdravotnictví z různých úhlů. Všude jsem se personálu představil jako dobrovolník a zároveň jako novinář. Píšu o tom, ale dejte mi cokoliv na práci. A pokud mi chcete říct, jaké to pro vás aktuálně je, budu rád,“ vysvětluje Novák.

Přečtěte si zápisky Jana Nováka z nemocnice v Uherském Hradišti

České zdravotníky označuje slovem „borci“. Přesto se nedá říci, že mezi nimi panuje něco jako nálada. Spíš únava, skepse, mnohdy rozčarování.

„Jestliže nastane kolaps ve zdravotnictví, bude podle mě lokální a nebude způsobený nedostatkem lůžek, ale personálu. Těch dobrovolnických výzev je halda, dobrovolníky nehledají jen nemocnice, ale i domovy seniorů. Tam jsem se jako dobrovolník přihlásil teď a i tady jsem platný,“ dodává reportér.

V čem se liší aktuální provozy a problémy nemocnice a domova seniorů? Proč je psychická zátěž personálu v domově seniorů ještě vyšší? Jak funguje podobná instituce, když je nakažena polovina klientů i zaměstnanců? Poslechněte si celou Stopáž v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované