Hlavní obsah

Čeští zemědělci mají nového nepřítele. Přemnožení hraboši ničí úrodu stejně jako sucho

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Přemnožení hraboši ničí úrodu. Za jejich nárůst může velké sucho.

Reklama

Hraboši na jihu Moravy letos poničili až 80 procent úrody.

Článek

Lány pole plné nor od hrabošů. Tak nyní vypadá situace na českých polích. Na Moravě je podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského hraboši poškozeno až 80 procent plodin. Podle expertů je to jeden z důsledků extrémního sucha.

Podle profesora Zdeňka Žaluda, který se dlouhodobě zabývá problematikou dopadů změny a variability klimatu na polní plodiny, zažívá Česko zcela nový fenomén. „Letos se objevil další z mnoha problémů pro české zemědělce a tím jsou hlodavci, konkrétně hraboši,” uvedl Žalud pro Seznam Zprávy.

„Jsou obrovsky přemnoženi a ztráty jsou neuvěřitelné," dodává. Hrabošům se daří hlavně důsledkem teplého počasí a také způsobu obdělávání půdy bez orby. „Mnoho podniků už neorá půdu, ale pouze kypří,“ vysvětluje Žalud. Orba přitom ničila hrabošům nory, což se odráželo i na jejich populaci.

Mnozí zemědělci si na situaci stěžovali skrz projekt InterSucho, který dlouhodobě mapuje sucho v Česku. „Výnosy z plodin, obzvláště pšenice a ječmene, jsou v naší oblasti velmi silně ohrožené vlivem přemnožení hrabošů,” píše do diskuse zemědělec z Přerova.

K němu se hojně přidávají další. Všichni hlásí poškození plodin, jako je například cukrová řepa, pšenice, ječmen nebo jabloně a višně. „Všechny porosty jsme měli extrémně poškozeny hraboši, nejvíce utrpěly obiloviny, máme o padesát procent nižší úrodu,” hlásí zemědělec z Hodonína.

Podle Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) hraboši napáchali největší škody na Moravě. Zasažená je celá jižní Morava a Haná. Tam se prý na jednom hektaru půdy nachází až 5 tisíc nor. Hraboši tam měli poškodit až 80 procent plodin.

I přes extrémní přemnožení hrabošů se ministerstvo zemědělství zatím nechystá zemědělcům cokoliv kompenzovat. „Tento problém jsme registrovali, ale kompenzace jsou dle našeho názoru předčasné,“ řekl tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. „Pokud by se ukázalo, že škody na úrodě jsou extrémní, začali bychom se tím více zabývat. Nyní je to předčasné,“ doplnil Bílý.

Zemědělci nejsou optimističtí ani z chladnějšího počasí, které Česko zasáhlo minulý týden. Pozitivní dopady srážek dopadnou podle klimatologů pouze na oblasti, ve kterých pršelo mnohem více než v jiných místech v republice.

Podle InterSucho jsou nyní hlavně ohroženy oblasti v nížinách, ne však pouze kvůli nižšímu počtu srážek, ale také kvůli absenci sněhu v zimě. „Kvůli chybějícímu sněhu se nedoplnil půdní profil na jaro, což se na úrodě zemědělců také ukáže,“ řekl Žalud.

Podívejte se, kde je v Česku za poslední týdny největší sucho

Sucho v Česku.Video: intersucho.cz

Reklama

Související témata:

Doporučované