Hlavní obsah

Četl vůbec ten spis? Ministr Pelikán zvažuje kárnou žalobu na Rathova soudce

Ministr spravedlnosti má na stole kárnou žalobu na Rathova soudce Iva Zelinku.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Soudce Ivo Zelinka vrátil k došetření druhou větev případu Davida Ratha. Jenže v odůvodnění cituje důkazy, které vůbec nebyly ve spise. Ministr spravedlnosti má podle zjištění Seznamu na stole návrh, aby na Zelinku podal kárnou žalobu.

Článek

Na Ministerstvu spravedlnosti leží už několik týdnů návrh, aby šéf resortu Robert Pelikán (ANO) podal kárnou žalobu na soudce Ivo Zelinku z Krajského soudu v Praze.

Ministr Pelikán informaci Seznamu potvrdil. Neví ale, jestli kárnou žalobu podá.

Kdo se na ministra s kárným návrhem obrátil, není zřejmé. Pelikán řekl, že přišel „od státních zástupců“.

Zelinka letos v lednu vrátil policii k došetření takzvanou druhou větev případu bývalého hejtmana a poslance za sociální demokracii Davida Ratha. Jde v ní o korupci ve výši 64 milionů korun.

Četl vůbec spis?

Soudce Zelinka své usnesení odůvodnil tak, že odposlechy pořízené v kauze jsou nezákonné. Vlastně odkázal na verdikt vrchního soudce Pavla Zelenky, který několik měsíců před tím řekl totéž i v hlavní větvi Rathovy kauzy - v té, v níž Rath dostal nepravomocně osm a půl roku vězení.

Nepoužitelné měly být odposlechy proto, že soud, který je v roce 2011 (na samém počátku utajeného vyšetřování) povolil, nedostatečně odůvodnil, proč si policie nedokáže opatřit důkazy jinak než tímhle razantním zásahem do soukromí.

Krajský soudce Zelinka podle informací Seznamu do svého rozhodnutí přejal tuhle argumentaci. Odkázal přitom na konkrétní, podle něj vadné soudní příkazy k odposlechům. Jenže se zčásti jednalo o příkazy, které se vztahovaly k první části kauzy - v té jeho se tyto dokumenty vůbec nevyskytovaly.

Což vede k podezření, že Zelinka zkrátka v těchto pasážích jen opsal rozhodnutí vrchního soudu, aniž si pořádně prostudoval spis. V justici se to považuje za prohřešek.

Spor o odposlechy, bez nichž by obžaloba přišla o tvrdé jádro důkazů proti Rathovi, vyřešil až letos v červnu Nejvyšší soud. Jeho senát prohlásil, že odůvodnění odposlechů bylo dostatečné.

První část Rathovy kauzy se začne znovu u Krajského soudu v Praze projednávat v druhé polovině října. Ta druhá, v níž je obviněna například největší česká stavební firma Metrostav a její manažeři, se po zásahu soudce Zelinky stále vyšetřuje.

Reklama

Doporučované