Hlavní obsah

ČEZ překonal očekávání a zvýšil odhad, kolik letos vydělá

ČEZ zveřejnil výsledky ročních zisků.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

ČEZ za třetí čtvrtletí dosáhl na čistý zisk ve výši 3,5 miliardy korun.

Článek

Největší tuzemská energetická firma ČEZ překonala svými výsledky za třetí čtvrtletí roku očekávání a odhady analytiků.

Čistý zisk dosáhl za tři letní měsíce 3,5 miliardy korun.

Firma, v níž většinu drží stát, ale část akcií se obchoduje na burze v Praze, upravila odhad celoročního upraveného zisku na 13 až 14 miliard korun, až dosud počítala s rozmezím 12 až 14 miliard, uvedl server Patria.

"Na úrovni celoročních očekávaných výsledků upřesňujeme výhled EBITDA na úroveň 50 až 51 miliard korun. Současně navyšujeme výhled očištěného čistého zisku na úroveň 13 až 14 miliard s ohledem na výnos z titulu úroků z vrácené darovací daně z emisních povolenek a s ohledem na nižší úrokové náklady, odpisy a jiné finanční náklady spojené s pořizováním nových akvizic," uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Výroba elektřiny z tradičních zdrojů v letošním roce klesla o procento, zatímco výroba z jaderných elektráren vzrostla o sedm procent. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren byla meziročně o osm procent nižší, především proto, že v Rumunsku panoval horší povětrnostní podmínky.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií společnosti.

ČEZ také oznámil, že na žádost minoritních akcionářů kolem Michala Šnobra svolává mimořádnou valnou hromadu. Minoritní akcionáři na ní podle dřívějších informací chtěli řešit takzvaný opční program, jenž mohou manažeři firmy využít na nákup akcií společnosti. Mezi dalšími tématy byly strategie společnosti či prodej hnědouhelné elektrárny Počerady.

V poslední době se v Česku opět řeší případná stavba nového jaderného zdroje a role ČEZ při tomto projektu. Možností je i prodloužení životnosti Jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Doporučované