Hlavní obsah

Chanuku v New Yorku provázely útoky. O víkendu muž pobodal pět Židů

Foto: Profimedia.cz

Židé vyšli v neděli po útoku do ulic.

Reklama

Oslavy chanuky ve státě New York dostaly hořkou příchuť. Osmidenní svátek, který skončí v pondělí večer, provázely každodenní útoky na tamní Židy.

Článek

Výčet napadení i slovních urážek završil incident ve městě Monsey nedaleko devítimilionové metropole, kde v noci ze soboty na neděli pobodal maskovaný útočník mačetou pět lidí v domě rabína. A snažil se proniknout i do místní synagogy.

Policie zadržela Grahama Thomase v Harlemu na severu města. Muž je nyní obviněný z pětinásobného pokusu o vraždu a z vloupání. Sám – ač potřísněný krví obětí – uvedl, že je nevinný. Propuštění na kauci soudce vyčíslil na pět milionů dolarů. Kdyby ji muž složil, musel by odevzdat všechny držené zbraně a nepřibližovat se k obětem ani domu rabína.

Podle šéfa newyorského policejního sboru Terence Monahana šlo o opovrženíhodný projev nenávisti. „Členové newyorské policie chrání židovskou komunitu New Yorku stejně jako ti, kteří zadrželi podezřelého v Harlemu,” uvedl Monahan podle britského deníku The Guardian s tím, že zajistí hustší pokrytí města policisty, aby si mohli být lidé všech vyznání jistí, že jsou v bezpečí.

Policie útočníka našla podle SPZ

Osmatřicetiletého Grahama Thomase zadrželi podle CNN strážníci zhruba hodinu po útoku – čtecí zařízení rozpoznalo SPZ jeho Nissanu. Tu policii nahlásil svědek útoku. Podle jeho právního zástupce a rodiny muž trpí psychickým onemocněním a byl několikrát hospitalizován – rodinný přítel uvedl, že šlo o schizofrenii. V letošním roce ho i dvakrát zatkli, podle veřejné obhájkyně Kristine Cigankové kvůli ohrožení z nedbalosti.

Samotný útok popsal americké televizi jeho svědek Aron Kohn, který byl v rabínově domě ve chvíli, kdy útočník vytáhl na přítomné věřící nůž. Podle Kohna byla zbraň velká skoro jako násada na koště. Svědek také uvedl, že muže viděl utíkat k nedaleké synagoze, čehož si ale někdo uvnitř povšiml a zavřel ji dřív, než se do ní Thomas stihl dostat.

Podle svědků deníku The New York Times se lidé v rabínově domě bránili, k sebeobraně použili například kusy nábytku. „Hej ty, dostanu tě,” křičel podle Josefa Glucka útočník.

Foto: Profimedia.cz

Graham Thomas po soudním řízení ve městě Ramapo.

„Nesnášenlivé období v Americe“

K útoku se vyjádřil starosta města New York Bill de Blasio – vyzval obyvatele metropole, aby se spojili a odolali nárůstu projevů antisemitismu. „Už předtím jsme potlačili nenávist a zapudili ji,” řekl De Blasio. Oznámil také, že rozšíří vzdělávání newyorských školáků o této záležitosti.

A senátor Chuck Schumer pak uvedl, že Amerika prožívá nesnášenlivé období. „Příval antisemitských útoků je pobuřující pro metropoli i celou Ameriku, což nesmíme tolerovat,” řekl Schumer.

„Je potřeba tento i všechny nedávné útoky podrobit federálnímu vyšetřování,” dodal a nenávist vůči Židům označil za rakovinu americké politiky. V posledních týdnech byl podle něj New York svědkem více než deseti antisemitských útoků.

Každodenní útoky při chanuce

Na začátku měsíce zemřelo na trhu s košer potravinami v New Jersey šest lidí – tři nakupující, dva střelci a policista. Vyšetřovatelé nejprve pracovali s myšlenkou, že útočníci zamířili na židovský trh náhodně, později se ale přiklonili k verzi naznačující, že o náhodu rozhodně nešlo.

A chanuku provázely v New Yorku každodenní útoky – minulé pondělí například v Manhattanu sprostě pokřikoval podle NYPD muž na pětašedesátiletého Žida, kterého pak i uhodil. Ve stejný den zaútočila v Brooklynu skupina teenagerů na dva židovské chlapce, jednoho sedmiletého, druhého šestiletého.

Podobné útoky se děly celý týden, ve čtvrtek došlo třeba k napadení židovské ženy přímo před jejím dítětem, v pátek pak muž vyhrožoval v centrále judaistické náboženské organizace tím, že ji vystřílí. „Jsme pobouřeni, odpověď je totiž jasná: židovská komunita potřebuje větší ochranu,” napsal na Twitter šéf Ligy proti hanobení Jonathan Greenblatt.

Reklama

Doporučované