Hlavní obsah

Povinná maturita z matematiky by byl propadák. Nedokážeme žáky připravit, přiznává ministr školství

Co přinese zrušení povinné maturity z matematiky? Duel ministra školství Plagy a ředitele gymnázia Alfréda Dytrta.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nechci povinnost maturovat z matematiky odsunout, ale úplně zrušit, říká v Duelu ministr školství Robert Plaga (ANO). Zákonem stanovená zkouška měla už za dva roky čekat studenty lyceí a gymnázií, pak další střední školy. Asociace ředitelů gymnázií ale Plagův plán kritizuje.

Článek

Místopředseda Asociace ředitelů gymnázií a ředitel Gymnázia Ústí nad Labem Alfréd Dytrt změně ministrova postoje nerozumí. „Dělá to dojem, že u nás v Česku se neumíme dostat od někud někam. Máme příliš mnoho oborů vzdělávání a maturitních oborů,“ myslí si Dytrt.

Před zavedením povinné maturity z matematiky je podle ministra Plagy nejdříve třeba změnit výuku neoblíbeného předmětu.

„Rád bych ze zákona dostal povinnost maturovat z matematiky a ponechal volitelnost mezi matematikou a cizím jazykem. K systémové proměně výuky matematiky může dojít za osm až deset let,“ říká šéf školství. Teprve, až se změní způsob, jakým se matematika na českých školách učí, pak podle něj bude možné uvažovat o zavedení povinné maturity z tohoto předmětu.

Foto: Cermat, Seznam Zprávy

Kolik studentů u maturity neuspěje?

Dytrt hájí učitele matematiky s tím, že zvlášť u slovníh úloh bojují žáci se špatnou čtenářskou gramotností a často nepochopí, co mají počítat. „Narážíme na čtenářskou gramotnost, to souvisí s celou výukou, ne jen s matematikou. Na školách, kde se málo čte, je problém ještě větší.“

Na ministrovu stranu se přidali také středoškoláci. Ti chtějí proti povinné maturitě z matematiky 4. října protestovat. Na Facebooku se k plánovanému protestu přihlásilo zhruba 12 000 lidí. Podle středoškoláků povinná maturita z matematiky může ještě zhoršit už tak špatný vztah žáků k předmětu.

Svaz průmyslu a obchodu naopak na zavedení povinné maturity z matematiky tlačí. Je ale ochotný podpořit odklad o pět let.

Anketa

Jak se má ministr školství postavit k povinným maturitám z matematiky?
Spustit podle plánu
35,2 %
Odložit o pár let
5,3 %
Úplně zrušit
59,5 %
Celkem hlasovalo 2439 čtenářů.

Plán na zrušení povinné maturity z matematiky kritizuje Asociace ředitelů gymnázií i někteří politici. „Rušit něco, co se připravuje víc než deset let, těsně před realizací je špatné řešení a uvádí to školství do chaosu,“ okomentoval nedávno pro Plagův návrh zlínský radní pro školství a poslanec Petr Gazdík (STAN).

Podle současných pravidel by od jara 2021 měli maturitu z matematiky skládat povinně gymnazisté a studenti lyceí a od roku 2022 i zbytek oborů, s výjimkou zdravotnických, sociálních a uměleckých škol.

Na jaře ministr předložil úpravu novely, ve které navrhuje sjednocení termínu na jaro 2022. Vláda se k tomu zatím nevyjádřila. Plaga by mohl materiál změnit při jednání kabinetu nebo ve Sněmovně.

Se zrušením povinné maturity z matematiky počítá již nyní poslanecká předloha novely, kterou připravili Piráti se zástupci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. K ní se kabinet v červenci postavil neutrálně.

Reklama

Doporučované