Hlavní obsah

Protekce při očkování? Kolegové to trochu popletli, říká šéf nemocnice

Foto: Seznam Zprávy

Hostem pořadu Ptám se já byl šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Reklama

Článek

Problémy s registrací, nedostatek vakcín v některých krajích i protekce na Státním zdravotním ústavu. Očkování v Česku není zatím bez problémů. Nevyhnuly se ani pražské FN Královské Vinohrady, její šéf byl naším hostem.

Problémy při očkování ve vinohradské nemocnici o víkendu Seznam Zprávy popsaly v reportáži. Senioři přicházeli na místo i bez registrace a vakcinovaní v chodbách očkovacího pavilonu jen těžko dodržovali rozestupy. Někteří neměli ani roušky.

„Máme pacienty naobjednány na určité časy, to funguje bez problému. Člověk ale musí počítat s tím, že starší lidé jsou nedočkavější, a v den, kdy tam byla vaše kolegyně, jsme zaregistrovali, že už ve tři čtvrtě na osm tam postávali s hůlčičkami dědečkové a babičky objednaní třeba na jedenáctou hodinu,“ bránil se šéf FN Královské Vinohrady Petr Arenberger, který byl hostem nového podcastu Marie Bastlové Ptám se já.

Nemocnice je ale podle jeho slov na další nápor zájemců připravena. V pátek by měla otevřít velkokapacitní očkovací centrum, kde by se mohlo vystřídat až 1440 osob za den.

Arenberger okomentoval také případ očkování úředníků a jejich příbuzných na Státním zdravotním ústavu, o kterém jsme dříve informovali ZDE. Podle šéfa pražské nemocnice je na vině, že ústav dostal „velkou krabici“ vakcín: „Chápu, že to asi kolegové chtěli nabídnout někomu, kdo to taky užije, a trochu to popletli,“ dodal.

Arenberger ale nečeká, že by se do budoucna dalo očkovat s protekcí, proces je podle něj velmi dobře kontrolovaný.

Je třeba se bát výpadku vakcín? A jak by se dal systém očkování zefektivnit? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja, nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované