Hlavní obsah

Charles, princ z Walesu, napsal předmluvu k české knize o erbech

Foto: wikimedia

„Tato kniha může jistě dále prohloubit české porozumění britské historii, do níž Jiří Louda a autoři této publikace o jeho pozoruhodném odkazu heraldických maleb nepochybně byli a jsou mimořádně zasvěceni,“ píše princ Charles.

Reklama

Vydavatelství Univerzity Palackého získalo světoznámého spolupracovníka. Charles, princ z Walesu, syn britské královny Alžběty II., napsal předmluvu ke knize heraldika Jiřího Loudy Erby rytířů Podvazkového řádu.

Článek

Publikace o více než šesti stech stranách přinese tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Na knižních pultech se objeví na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám Jiřího Loudy, uznávaného heraldika, který je i autorem návrhu českého státního znaku.

Kniha Jiřího Loudy Erby rytířů Podvazkového řádu / Coats of arms of the Knights of the Order of the Garter vyjde ve dvoujazyčném anglicko-českém provedení. „Podvazkový řád, který se v angličtině nazývá The Most Noble Order of the Garter, byl založen v roce 1348 králem Edwardem III. V jeho čele dnes stojí královna, členem je také princ Charles,“ uvedl ředitel Vydavatelství Univerzity Palackého Aleš Prstek.

Foto: VUP Olomouc

Na snímku kniha Jiřího Loudy a dopis prince Charlese.

Poměrně složitou cestou se nakladatelé nakonec dostali až k velvyslanci Nicku Archerovi, bývalému sekretáři prince Charlese. „Ve vydavatelství jsme rychle připravili věrnou maketu knihy včetně překladů životopisných částí. V knihařské dílně univerzitního vydavatelství jsme ji vyrobili a zabalili do pouzdra potaženého plátnem. Osobně jsme knihu předali na velvyslanectví i s průvodním dopisem. Před pád dny jsme dostali odpověď, která nás nesmírně potěšila. Panu velvyslanci přišel princem Charlesem podepsaný dopis, který můžeme v knize zveřejnit v nezměněné podobě jako předmluvu,“ dodal Prstek.

Citace z dopisu, který bude předmluvou knihy

Princ Charles: „Publikace tohoto pozoruhodného díla Jiřího Loudy k oslavě stého výročí jeho narození, díla, jež je svědectvím jeho odborných znalostí a obětavého úsilí, je výjimečnou událostí. Je možná poněkud nečekané, že se taková historická studie objevuje na Moravě, a je úžasným zjištěním, že tak daleko od domova, na Univerzitě Palackého v Olomouci, se v tichosti zrodily zájem a odborná erudice, jež daly vzniknout tak mistrovsky a elegantně zpracované studii… Tato kniha může jistě dále prohloubit české porozumění britské historii, do níž Jiří Louda a autoři této publikace o jeho pozoruhodném odkazu heraldických maleb nepochybně byli a jsou mimořádně zasvěceni. Mohu tedy tuto publikaci pouze doporučit a vyjádřit svůj vřelý obdiv k výjimečným znalostem Jiřího Loudy.“

Reklama

Související témata:

Doporučované