Hlavní obsah

Chceme lepší platy a také vyřešit mateřskou. Fotbalistky vstoupily do stávky

Foto: UDG Tenerife

Klub UDG Tenerife je jedním ze 16, jejichž hráčky se připojily ke stávce.

Reklama

Boj za rovnoprávnost žen se dostal i na fotbalová hřiště. Přední hráčky španělské fotbalové divize stávkují za lepší platy.

Článek

Oznámení hráček přední španělské fotbalové divize, že od 16. listopadu zahajují stávku na dobu neurčitou, je ve sportovním světě považováno za nesmírně významný krok, píše The Guardian.

Po více než roce neúspěšných jednání se na 200 hráček z 16 klubů rozhodlo pro stávku. Jejich požadavky jsou jasné. Chtějí profesionální smlouvu, která by upravovala pracovní podmínky, minimální mzdu a opatření pro případ mateřství.

Kvůli stávce musely být odložené dva sobotní zápasy a šest nedělních, informuje BBC.

Ke stávce se postupně přidávají další kluby. Klub UDG Tenerife měl odehrát sobotní zápas v Espanyolu. Na svém webu ale vydal klub prohlášení o „respektování práva hráček na podporu stávky“ s tím, že doufá v dosažení dohody „v zájmu ženského fotbalu a příštích generací“.

Stávku podpořily i kluby Levante a Sporting de Huelva a víkendový zápas neodehrály.

Pro zviditelnění problémů ženských hráček fotbalu vzniklo video, ve kterém účinkují špičkové hráčky jako brankářka Athletic Bilbaa Ainhoa Tirapuová nebo Silvia Meseguerová z Atletico Madridu. Ve videu fotbalistky uvádějí, že bojují za bývalé i současné hráčky, ale i za ty, které „jednoho dne budou na jejich místě“.

Akci na říjnovém jednání v Madridu podpořilo 93 procent všech hráček ze 16 klubů. Kluby pro hráčky navrhují minimální mzdu 16 tisíc euro, odbory zastupující hráčky ale požadují nejméně o 4 tisíce euro navíc.

Stávky a protesty hráček už v minulosti proběhly a vždy se točily kolem podmínek a platů v rámci národního týmu. V minulých letech na nerovnost poukazovaly například hráčky Irska, Dánska nebo Nigérie. Nikdy ale nešlo o stávky, které by mohly ohrozit celou ligu.

Reklama

Související témata:

Doporučované