Hlavní obsah

Tak dost, pánové. Američanky ovládly šampionát, teď si hodlají vysoudit mužské peníze

Fotbalová mistryně světa Megan Rapinoeová bojuje za rovná platová ohodnocení.Video: Esther Idris Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

Američanky ovládly nedávno skončený světový šampionát ve fotbale. A rovnou na stadionu, ještě během ovací, zvedla kapitánka týmu Megan Rapinoeová téma, o němž funkcionáři nechtějí moc slyšet. Rozdíl ve finančním ohodnocení mužů a žen.

Článek

Prezident FIFA Gianni Infantino sotva vyšel na trávník, aby týmu amerických fotbalistek předal trofej pro mistryně světa. A už se ozval ohlušující řev. Fanoušci na tribunách Stade de Lyon začali skandovat teze, které v předchozích dnech zas a znovu zvedala kapitánka Američanek Megan Rapinoeová. A nejen ona.

Rapinoeová a spol. mají zkrátka plné zuby toho, jak rozdílné je odměňování v mužském a ženském fotbale. A jak blahosklonně s k tomu muži u moci staví.

„Nepůjdu do zku*veného Bílého domu,” zlobila se Rapinoeová během rozhovoru s novináři, kteří chtěli vědět, zda přijme pozvání Donalda Trumpa, který vítězné celky pravidelně zve do Washingtonu na recepci. „Trumpova administrativa nebojuje za to, za co bojujeme my.”

Čtyřiatřicetiletá Rapinoeová, výrazná svými zářivě blonďatými nebo aktuálně fialovými vlasy, nijak nezastírá, že si s republikánským prezidentem rozumět nemůže. Není jen vrcholovou sportovkyní. Ale také aktivistkou bojující za práva leseb a gayů. Jindy, to se psal rok 2016, na sebe upozornila, když po vzoru sportovce Colina Kaepernicka poklekla při americké hymně na podporu hnutí Black Lives Matter.

Díky vítězství na světovém šampionátu je teď její hlas zase o něco silnější. Na sobotní tiskové konferenci se opřela do organizátorů turnaje.

Znovu upozornila na to, že FIFA neměří stejným metrem mužskému a ženskému fotbalu. Pro účastníky mužského šampionátu v roce 2018 vyčlenila organizace 400 milionů dolarů. Pro letošní ženský šampionát však částka činila jen 30 milionů dolarů.

Prezident FIFA Infantino oznámil, že do dalšího šampionátu v roce 2023 se suma pro ženy zdvojnásobí.

Megan Rapinoeová se však ohradila a řekla, že by se měla zdvojnásobit nyní a za další čtyři roky třeba zčtyřnásobit.

Nadto všechny členky amerického národního týmu už podaly žalobu na Americkou fotbalovou federaci s tím, že jim odepírá právo na stejné platové ohodnocení, jaké mají muži.

Přidávají také nedostatečnou propagaci ženského fotbalu, a tím pádem i ztíženou pozici získat lukrativní kontrakty se sponzory či různé spolupráce.

Po nedělním americkém vítězství prohlásil prezident Trump, že by měli být hráči i hráčky placeni stejně, ale „musíte se ale podívat na ta čísla, kdo bere z čeho”. Naráží tak na to, že ženský fotbal nepřináší finanční návratnost jako ten mužský.

Z diváckého hlediska se ovšem v USA na čísla hledět nedá. Fotbal tu není zdaleka tak oblíbeným sportem jako v Evropě. A ten ženský diváky baví víc: server The Huffington Post uvedl, že v televizi přilákaly aktuální zápasy fotbalistek o 22 procent větší publikum než mužský šampionát před rokem.

Reklama

Související témata:

Doporučované