Hlavní obsah

Chceme zažít v praxi krizové období, říkají medici, kteří se nabídli nemocnici

Hradecké fakultní nemocnici se přihlásilo více jak 100 mediků, kteří chtějí pomoct v krizi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vysokoškolští i středoškolští studenti mají zájem pomáhat v nemocnicích. Fakultní nemocnici v Hradci Králové se během několika málo dnů nabídlo více než sto mediků a další přibývají. „Je to šance zažít si v praxi krizové období,“ říkají. Pomoc nabízejí i studenti pedagogické fakulty, chtějí zdravotníkům hlídat děti, aby mohli do práce.

Článek

Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Palička ve středu zveřejnil výzvu studentům uzavřených lékařských fakult: Přijďte na brigádu, oceníme každého zdravotníka. Za necelé tři dny jeho výzvu vyslyšelo 110 hradeckých mediků, kteří musí kvůli nařízení vlády zůstat doma – tedy mají zavřenou školu. A přidávají se k nim další.

Studenti mají fakultní nemocnici pomoct vyřešit menší personální krizi, kterou ve špitále zapříčinila nedávná nařízení vlády, která mají zamezit šíření koronaviru. „V tuto chvíli máme zhruba šest desítek zaměstnanců v karanténě anebo na ošetřovném s vlastními dětmi. Studenti budou mít uzavřenou smlouvu jako sanitáři a měli by nám pomoct na odděleních, která mají nedostatek pracovníků,“ říká mluvčí fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Pomocnou ruku nabídli i studenti čtvrtého ročníku Pavel Petraš a Kristián Lux, kteří za sebou už mají povinnou praxi v nemocnici, takže vědí, do čeho jdou. „Všichni za tím vidíme možnost jít do praxe a pomoct, ale také zažít si období krizové situace. Uvidíme, jak všechno probíhá, a je šance, že se naučíme i něco víc z toho dění,“ popisuje svoji motivaci Petraš.

Jeho kamarád a spolužák se nemocnici chystá teprve ohlásit, protože chvíli nevěděl, jestli v Hradci Králové po dobu nuceného volna zůstane. „Chvíli jsem váhal, protože jsem Slovák a nevěděl jsem, jak se bude situace vyvíjet. Jestli se třeba neuzavřou hranice a já nebudu muset být v karanténě. I po konzultaci s rodiči jsem se nakonec rozhodl, že by bylo vhodné, abych tady zůstal a pomohl v krizové situaci,“ říká slovenský medik.

Ředitel hradecké nemocnice studenty ve výzvě rovněž upozornil, že jejich možnou brigádu projednal s děkanem lékařské fakulty, a pokud budou kvalitně pracovat, může jim škola tuto mimořádnou brigádu uznat i jako část povinné praxe.

„Nezískáte tím sice žádnou závratnou sumu, ale zato neocenitelné zkušenosti a projevíte i skutečný zájem o práci lékaře či lékařky a vysokou morální zodpovědnost,“ uvedl Palička v apelu na studenty.

Kromě studentů hradecké lékařské fakulty se nemocnici ohlásili už i z dalších vysokých a středních škol, a to nejen z těch zaměřených na medicínu. „Ozvala se nám i pedagogická fakulta hradecké univerzity, která nabídla hlídání dětí zaměstnanců,“ říká Sochor. I to by nemocnici pomohlo, protože rodiče školou povinných dětí, které musely zůstat doma, by se mohli vrátit do práce.

Během tohoto týdne oslovily studenty i další nemocnice v regionu, například Oblastní nemocnice v Trutnově, která spadá pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, nabídla místa sanitářů studentkám a studentům středních zdravotnických škol. „Studentky do našich nemocnic volají a ptají se na možnosti brigády, ohlásili se už i nějací medici. Studenti v našich nemocnicích mohou pracovat jako sanitáři nebo pečovatelé,“ uvedla mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Reklama

Doporučované