Hlavní obsah

Chcete letět k Měsíci? I vy se můžete přihlásit, pokud pomáháte ostatním

Foto: Profimedia.cz

Raketa Starship společnosti SpaceX.

Reklama

Japonský miliardář Jusaku Maezawa hledá osm členů posádky na let kolem Měsíce. Zakoupil všechna místa na kosmické lodi SpaceX, která má první výlet svého druhu uspořádat v roce 2023. Hlásit se můžou zájemci z celého světa.

Článek

Přihlášku zájemci o let kolem Měsíce s pětačtyřicetiletým boháčem z Japonska mohou podat na stránkách dearmoon.earth. Maezawa stanovil dvě hlavní kritéria, bez kterých žádný žadatel nebude mít šanci na úspěch.

Zaprvé by žadatelé díky cestě měli pokročit v „jakékoliv činnosti, která je nějakým způsobem nápomocná ostatním lidem a širší společnosti“. Druhou podmínkou je ochota podpořit ostatní členy posádky v jejich aktivitách.

„Letět má 10 nebo 12 lidí a 8 jich na tuto cestu pozvu. Platím všechno, koupil jsem všechna místa, takže to bude soukromý let,“ oznámil Maezawa ve videu na YouTube.

Maezawa ve zvacím videu také zmínil, že původně plánoval pozvat osm umělců, což také oficiálně oznámil v roce 2018. Změnit plán se nyní miliardář rozhodl prý kvůli rostoucím pochybám o tom, kdo vlastně je a není umělec.

Širší pojmenování výběrových kritérií podle japonského podnikatele dá šanci více lidem a zvýší možnost, že budou vybráni ti, pro které bude cesta do vesmíru znamenat velký krok vpřed v jejich kreativních aktivitách. „Chci lidi z různých prostředí. Doufám, že to bude pro nás všechny zábavný výlet,“ dodal k tomu Maezawa.

BBC připomíná, že rok zpátky Maezawa zrušil svůj starší inzerát, který poptával dívku, co by s ním kolem Měsíce chtěla letět. Zájemkyň se mu do té doby stihlo ozvat téměř 30 000.

Posádka zažije historický moment

Cestu má zprostředkovat raketa Starship, se kterou společnost Elona Muska SpaceX plánuje v budoucnu dobýt i Mars. Sám Musk si je dle svých slov jistý, že do roku 2023 bude už jeho Starship dostatečně otestovaná, aby byl let s lidskou posádkou bezpečný.

Musk vypíchl, že pokud všechno půjde podle plánu, bude za dva roky cesta k Měsíci prvním komerčním letem, kdy se lidé dostanou dál než na orbit Země. „Tohle se ještě nikdy nestalo a my se navíc chystáme Měsíc obletět, takže čekáme, že posádka se během mise stane lidmi, co se dostali vůbec nejdál od planety Země v historii,“ řekl Musk.

Cena za let nebyla zveřejněna. Podle Muska ale stála „hodně peněz“. Čisté jmění japonského podnikatele a sběratele umění podle Forbesu přesahuje dvě miliardy dolarů. Pokud se let uskuteční, půjde o první cestu lidí k Měsíci od poslední mise programu Apollo v roce 1972.

Reklama

Doporučované