Hlavní obsah

Chcete respirátory? Zaplaťte za dopravu, žádalo ministerstvo. Kraje odmítly

Foto: Shutterstock.com

Distribuce respirátorů pro školy začala ve středu z policejního skladu v Opočínku. (ilustrační foto)

Reklama

Ministerstvo financí chtělo po školách a dalších zařízeních, aby platily za distribuci ochranných pomůcek. Návrh ale narazil u krajů i ministra vnitra Jana Hamáčka.

Článek

Hasiči začali do krajů rozvážet téměř tři miliony respirátorů pro školy. Respirátory, kterých vláda pro školy uvolnila 2,9 milionu kusů, dostanou pedagogičtí i nepedagogičtí pracovníci v mateřských, základních a středních školách včetně soukromých a církevních.

Jejich distribuce ale neměla být zadarmo.

Na pátečním jednání Ústředního krizového štábu padl návrh od Ministerstva financí, aby nestátní příspěvkové organizace platily za distribuci ochranných pomůcek. Dokazuje to zápis z jednání, který mají Seznam Zprávy k dispozici, a potvrdil to i Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny a šéf Asociace krajů České republiky.

„Ředitel odboru Ministerstva financí Stanislav Kulhánek navrhl, aby distribuce respirátorů pro nestátní subjekty byla podmíněna platbou za dodání, například formou rámcových smluv,“ stojí v zápisu z pátečního jednání.

Proti tomu se ale postavil Běhounek, který za kraje řekl, že návrh Ministerstva financí je nešťastný, protože si nedovede představit, že by stát uzavřel se 14 kraji smlouvy, které by následně po školách a dalších zařízeních chtěly peníze za dopravu ochranných pomůcek.

„Dokud budu hejtman, tak nebudu obíhat přes dvě stě škol s tím, aby mi každá z nich podepsala papír, kolik dostala ochranných pomůcek, a na základě toho platily peníze kraji za distribuci,“ vysvětlil Seznam Zprávám Běhounek.

Návrh se pak na pátečním jednání nelíbil ani předsedovi Ústředního krizového štábu a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi.

„Ministr vnitra Jan Hamáček to zamítl jako nereálné a vyzval Ministerstvo financí k navržení jiného mechanismu,“ stojí v zápise z jednání.

Ministerstvo financí pak mělo nový mechanismus navrhnout ve středu na dopoledním jednání Ústředního krizového štábu. Podle Hamáčka se tento nápad zatím stahuje.

„Bylo nám na dnešním jednání řečeno, že Ministerstvo financí zatím nebude chtít po školách a dalších nestátních organizacích, aby se za distribuci ochranných pomůcek státu platilo,“ potvrdil Běhounek po dopoledním jednání štábu.

I když ministerstvo otevřelo debatu tři dny před začátkem nouzového stavu, tvrdí, že se jejich záměr - platit za distribuci - netýkal tohoto období.

„Tento záměr se netýká případného uvolňování státních hmotných rezerv během nouzového stavu,“ napsal Seznam Zprávám Tomáš Weiss, mluvčí Ministerstva financí.

„Po skončení nouzového stavu nebude existovat důvod pro bezplatné předávání ochranných prostředků z majetku státu, neboť všechny organizace mají dostatek času si na trhu zabezpečit potřebné množství ochranných prostředků,“ doplnil.

Běhounek pak tvrdí, že i kdyby ministerstvo s návrhem přišlo znovu, kraje se dohodly, že do toho nepůjdou a nebudou uzavírat rámcové smlouvy.

„Když bude Ministerstvo financí trvat na nějakých smlouvách a finančních plněních, tak my to činit nebudeme, poslal nám to stát,“ dodal.

Reklama

Doporučované