Hlavní obsah

Chci se odvděčit za roky surfařské zábavy. Známý rekordman čistí oceány od plastů

Americký profesionální surfař McNamara zahájil aktivistickou kampaň bojující proti znečištění moří plasty.Video: Eva Krchová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Surfař „velkých vln“, Američan Garrett McNamara, zahájil environmentální kampaň pro úklid moří. McNamara se tak chce odvděčit oceánům za roky surfařské zábavy, kterou v jejich vlnách zažil.

Článek

„Za to, kým jsem, vděčím oceánu. Domnívám se, že je čas vrátit mořím, co si zaslouží. Je třeba, aby se světové vlády zapojily do tohoto procesu a vyhlásily stav pohotovosti,“ říká McNamara ke své environmentální iniciativě, kdy se snaží rozšiřovat osvětu a organizovat dobrovolníky k úklidu pláží a oceánů.

Vlna velká jako rozhledna. Surfař pokořil rekord.Video: AP

„Vlády by měly vyhlásit mimořádný stav, zavést nové normy, snížit výrobu a spotřebu a v neposlední řadě inspirovat své občany ke změně konzumního chování,” dodává. Kampaň za čistší oceány představil v portugalském Lisabonu.

McNamara, který začal surfovat v jedenácti letech, je jedním z nejlepším světových surfařů všech dob. Do dějin tohoto extrémního sportu se vepsal již několikrát. Dvakrát překonal historický rekord takzvaného „big wave surfing“ neboli sjíždění velkých vln. McNamara v roce 2013 posunul svůj dva roky starý rekord, když v Portugalsku, na pobřeží u města Nazaré, sjel největší vlnu na světě o výšce 30 metrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované