Hlavní obsah

Do Tichého oceánu vyplul Wilson. Má odstranit největší plastový ostrov na světě

Systém Wilson má Tichý oceán zbavit největšího plastového ostrova na světě.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Ve všech světových oceánech se nyní nacházejí stovky tun plastů, což má přímý vliv na změnu klimatu, podmořský život, rybářský průmysl a turismus. Pokud se plasty dostanou do jídla, mohou ovlivnit i naše zdraví. Organizace Ocean Cleanup minulý měsíc spustila u břehu San Francisca první čisticí systém, který by měl oceán zbavit největšího plastového ostrova na světě.

Článek

Plastový ostrov, nacházející se mezi Kalifornským poloostrovem a souostrovím Havaj, má dvakrát větší rozlohu než americký stát Texas. Organizace Ocean Cleanup nyní přišla s technologií, která by mohla tento problém vyřešit – v září vypustila na moře přes 600 metrů dlouhou plovoucí rouru nesoucí přezdívku Wilson, která má Tichý oceán zbavit plastového ostrova, nechvalně známého pod názvem „Velká tichomořská popelnice”. Na této rouře, jež svým tvarem připomíná písmeno U, je připevněna třímetrová plachta, která má za cíl zachytávat plovoucí plasty a udržet je uvnitř vymezeného prostoru. Do něj každých pár měsíců připluje loď, která tento nahromaděný odpad odveze zpět na břeh. Tyto plasty pak organizace zrecykluje a nechá z nich vyrobit nové produkty.

Obří roura, kterou na moře pracovníci vypustili minulý měsíc, k plastovému ostrovu dorazila tento týden a hned poté započala čisticí proces. Přístroj je vybaven malými satelity, skrze něž komunikuje se sídlem organizace v Nizozemsku a s okolními loděmi, kterým posílá informace o své poloze. Je dálkově řízen a uprostřed má připevněné dvě kamery určené pro pozorování systému. „Plastový odpad bude v oceánech i za rok, bude tam i za deset nebo za sto let. Tudíž jedině pokud se sebereme a začneme ho čistit, může se nám podařit množství tohoto odpadu snížit,” řekl CNN čtyřiadvacetiletý autor projektu a ředitel organizace Ocean Cleanup Boyan Slat.

Podívejte se na pořad Svět bez obalu věnovaný problematice plastů v oceánech

Svet bez obalu: Plasty jsou i v planktonu, říká veterinářka, která objevila velrybu s 80 kilogramy umělé hmoty v těleVideo: Milan Šíma, RFL/RE

Tým z této organizace zkoumal a testoval čisticí systém od roku 2013. Společně doufají, že se jim do dubna roku 2019 podaří vysbírat 50 tun plastového odpadu a do roku 2040 potom 90 procent veškerého světového plastu, který se nachází v mořích a oceánech.

Podle některých expertů je otázkou, jak velký může mít takovýto systém vliv na tak rozsáhlé oceány. Vyjadřují navíc obavy, že pokud by se zařízení porouchalo například následkem bouřky, vytvořilo by ještě více odpadu v oceánu. Systém je kritizován též pro svou neschopnost zachytit mikroplasty, které se tak dostávají do těl mořských živočichů.

Manažer programu na odstranění mořského odpadu z Kalifornské pobřežní komise Eben Schwartz podle CNN tvrdí, že odpad, který chce organizace Ocean Cleanup vynést z oceánu do jara roku 2019, zvládnou dobrovolníci sesbírat z pláží za pár hodin. I když uznává, že čištění oceánů je důležité, je toho názoru, že pozornost, kterou tento projekt dostává, by mohla omezit ostatní snahy o snížení produkce odpadu. „Pokud to u lidí vyvolá pocit, že nemusí dál třídit, protože je tu tahle věc, která to udělá za ně, tak to má velmi negativní důsledek,” dodal Schwartz.

Podle zakladatele organizace a autora projektu Boyana Slata tento systém samozřejmě nepředstavuje jediný způsob, jak zbavit planetu plastového odpadu, zároveň ale věří, že přinese velkou změnu. „Dříve si lidé říkali: Není tu žádná jiná možnost, jak to uklidit, tudíž to nejlepší, co můžeme udělat, je snažit se to ještě nezhoršit. Pro mě je to ale velice neinspirující myšlenka. Všichni chtějí, aby budoucnost byla lepší než přítomnost, a my doufáme, že přesně toho dosáhneme,” řekl Slat.

Podívejte se, jak vypadá ostrov, který je zavalený plasty z oceánu

Ostrov, který je zavalený plasty z oceánu.Video: Jakub Říha

Reklama

Doporučované