Hlavní obsah

Check in přes kameru, jídlo za dveřmi: Praha otevřela první covid hotel

Foto: Czech Inn Hotels

Centrum Prahy nabízí první hotel pro nemocné covidem-19.

Reklama

Praha má první hotel pro covid pozitivní hosty. Otevřel se ve středu a už má první „bezdotykové“ zákazníky. SZ Byznys zjišťoval, jak izolace v hotelu funguje a kolik za ní hosté platí.

Článek

Hotelová síť Czech Inn Hotels otevřela ve středu první covidový hotel. Zkouší tak vylepšit svůj pandemií zasažený byznys a zároveň ho propojit s tím, co může být pro mnohé lidi s mírnějšími projevy nemoci covid-19 v současné chvíli vysvobozením - možností izolovat se v karanténě od rodiny a soustředit se v klidu na svou práci beze strachu, že ji nakazí.

„Včera jsme ubytovali první tři hosty, dalších zhruba deset se hlásí. Jsou to převážně lidé ze střední či vyšší střední třídy,“ říká Petr Chábera, marketingový šéf společnosti, která v Praze spravuje více jak 2200 pokojů (6000 lůžek) ve 23 hotelích. Další hotely provozuje v Brně a v Harrachově. Jejím zakladatelem a majitelem je Jaroslav Svoboda.

Čtyřhvězdičkový covidový hotel Legerova 9 funguje pro své hosty bezkontaktně. Zákazník si pokoj zarezervuje přes webové stránky nebo se objedná telefonicky, kde hned sdělí všechny potřebné údaje k ubytování a své požadavky.

Foto: Czech Inn Hotels

Žádný osobní kontakt, jen monitor namísto recepce. Tak se hlásí hosté s nemocí covid-19 na ubytování v hotelu.

Při příjezdu do hotelu komunikuje s recepcí přes obrazovku a nepřijde tak do kontaktu s personálem hotelu. Klíč nalezne přímo ve dveřích pokoje.

Bezkontaktně, jen pomocí telefonu, či mobilních aplikací probíhají i další hotelové služby, tedy donáška jídla na pokoj, doručování zásilek a podobně. K dispozici je též na telefonu lékař a v případě zhoršeného průběhu nemoci bude host odvezen do nemocnice. Zajištěno je i praní, kdy host odloží své prádlo do speciálního pytle, nechá ho za dveřmi, a pak si ho za nimi čisté opět vyzvedne. Povlékat si však musí nové povlečení sám.

Na jak dlouho se host s covidem-19 ubytuje, záleží jen na něm. Ceny standardních pokojů začínají na tisícovce za noc, se snídaní pak na 1200 korunách, byznys třída jde pořídit za 1500 korun a apartmán - v případě, že by bylo nakaženo více členů jedné domácnosti -, si lze zarezervovat od 2000 korun výš. Za příplatek je dále polopenze, plná penze či praní.

Kdo si bude chtít objednat jiné jídlo z venku, personál mu ho donese před dveře. Host totiž podle speciálního hotelového řádu nesmí po dobu svého pobytu opustit pokoj. Po skončení jeho izolace pak pokoj projde jednodenní karanténou, kdy se vydezinfikuje. Pravidelně jsou dezinfikovány také hotelové chodby.

Foto: Czech Inn Hotels

Snídaně a další služby jako donáška pošty na pokoj či praní probíhají bezkontaktně.

„Nečekáme, co nám kdo dá a sami se snažíme vytvářet různé programy, kterými můžeme zlepšit své tržby. Nápad na hotel padl na poradě minulý týden a po oznámení nouzového stavu jsme ho okamžitě zrealizovali,“ popisuje pozadí vzniku nového projektu Chábera.

Hotelová síť už v létě přeměnila část svých pokojů na Praze 2, 7 a 10 na byty. Využívají je lidé, kteří potřebují krátkodobé či střednědobé ubytování a hledají příznivé ceny.

„Ačkoliv ceny nájemného v Praze klesly, tak je o toto ubytování velký zájem. Možná proto, že ho nabízíme už od 6 500 Kč na měsíc, což je i ve vysoce konkurenčním prostředí dobrá cena pro mnoho zákazníků. Zatím největší zájem je o hotel Uno na Praze 10, kde jsme aktuálně zaznamenali i zájem od studentů, kteří opouštějí koleje Univerzity Karlovy,“ líčí šéf marketingu hotelové sítě.

Hotely skupiny na Praze 1 zůstanou otevřené pro turisty, kteří loni v nejexponovanějších místech v centru Prahy tvořili 80 procent všech ubytovacích kapacit, ale nyní se jejich počet snížil na pár procent. Hotely v Praze 3, 7, 9 a 10 jsou k dispozici firemním klientům, kteří potřebují vyřídit svůj byznys v hlavním městě. Také jejich podíl se z loňských desítek procent scvrkl na pouhé jednotky.

„Další projekt, který řešíme, je předělání části pokojů na byty pro seniory. Tam však na tom stále pracujeme, protože si mapujeme ty nejlepší pokoje s ohledem na možné snížené pohybové možnosti starších lidí. Pokoje je také nutné předělat,“ dodává Chábera

Czech Inn Hotels, který vlastní dva hotely a další má v pronájmu nebo je spravuje na základě manažerských smluv - například hotely Don Giovanni, The Grand Mark či Iris Eden -, loni utržil více než miliardu korun. Meziročně mu podle Chábery klesají tržby o 75 procent.

O dočasném uzavření hotelů v Praze uvažuje podle Asociace hotelů a restaurací ČR téměř polovina pražských hotelů, v regionech je to 30 procent. Dalších deset procent hotelů je zavřeno už od března.

Asociace nyní vyjednává s vicepremiérem Karlem Havlíčkem o kompenzacích pro ubytovací a stravovací služby. Chce dojednat například 100% kompenzaci mezd pro období uzavření provozů, prodloužit moratorium na úvěry či obnovit program Covid Ubytování.

Vláda již ve středu schválila, že prodlouží program na podporu zaměstnanosti Antivirus, který firmám, které musely zavřít, proplatí celé mzdy s odvody až do 50 000 korun. Kabinet také slíbil, že prodlouží výzvu pro Covid Nájemné, v němž podnikatelům přispěje 50 procent na komerční nájem do výše deseti milionů korun za červenec, srpen a září. Na rozdíl od první výzvy nebude žádost podmiňovat poskytnutou slevou pronajímatele.

Asociace také s vládnou vyjednává o tom, za jakých podmínek by šlo případné nemocné covidem-19 přesunout do hotelů. Tento návrh by pomohl českým nemocnicím zvládnout zvyšující se počet hospitalizovaných, kteří nepotřebují akutní péči.

Reklama

Doporučované