Hlavní obsah
Online

„Válka“ o vakcíny. Přehodnoťte zákaz vývozu, žádá EU Austrálie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Více než dvě desítky vědců se podepsaly pod otevřený dopis, ve kterém vyzývají k novému mezinárodnímu šetření původu koronaviru. Jako argument uvádí, že tým WHO, který se za tímto účelem vydal do Wu-chanu, neměl dostatečný přístup k vyšetřování možných zdrojů viru.

- Po dvou dnech s rekordními počty úmrtí způsobených nemocí covid-19 v Brazílii vyzval prezident Jair Bolsonaro krajany, aby přestali „fňukat“ a „skučet“ a uvědomili si, že je třeba jít dál. Učinil tak v rámci nejnovějších výpadů proti novým opatřením, uvedla agentura Reuters.

- Itálie zablokovala vývoz 250 000 dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca do Austrálie. Je to poprvé, co některý ze států Evropské unie využil nová pravidla, podle nichž lze omezit export očkovacích látek od výrobců, kteří nedodržují smlouvy.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • Brazílie hlásí 75 000 nových případů nákazy

    Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala 75 495 nově potvrzených případů koronaviru spolu s 1 800 úmrtími na onemocnění covid-19, uvedlo v pátek místní ministerstvo zdravotnictví.

    V nejlidnatější latinoamerickié zemi, která má asi 210 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo skoro 10,8 milionu lidí, z nichž téměř 261 000 nákaze podlehlo. Sedmidenní průměr nových infekcí v zemi od 22. února stoupá.

  • Británie oznámila 5 947 nově nakažených

    Spojené království v pátek oznámilo 5 947 nových případů Covid-19, což je pokles oproti včerejšímu počtu nakažených 6 573 lidí, informuje server The Guardian.

    Ministerstvo zdravotnictví země dříve uvedlo, že v zemi více než 21 milionů lidí dostalo dávku vakcíny proti koronaviru. Sedmidenní průměr infekcí ve Velké Británii od 22. února klesá.

  • Belgie plánuje rozvolňování, bary a tělocvičny otevře 1. května

    V Belgii budou od dubna opět povolená venkovní setkání do deseti osob, děti budou moct strávit velikonoční prázdniny na táborech, ale dovolené v zahraničí zůstanou i nadále zakázané.

    Bary, restaurace, kina a tělocvičny se podle plánu belgické vlády otevřou od 1. května, pokud se do té doby nezhorší epidemická situace. Po jednání vlády plán na rozvolňování představil premiér Alexander De Croo.

    „Jsme si vědomi potřeby perspektivy po pěti měsících usilovného snažení. Není to ale automatický kalendář, bude potřeba vzít v potaz počty nových pacientů v nemocnicích,“ uvedl De Croo citovaný agenturou AFP.

  • V Tel Avivu uspořádali koncert, ale jen pro očkované

    Několik set Izraelců, kteří mají za sebou očkování proti covidu-19, se dnes zúčastnilo v Tel Avivu koncertu pořádaného radnicí. Jak informovala agentura AFP, jde o první akci tohoto druhu od začátku epidemie a také o uplatnění výhody očkování.

    Koncert izraelského zpěváka Ivriho Lidera se konal na stadionu, kde diváci seděli v dostatečných odstupech. Zúčastnit se mohlo 500 lidí, kteří měli roušky.

    U vstupu se museli lidé prokázat potvrzením ministerstva zdravotnictví o naočkování dvěma dávkami vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Izrael si jich dokázal rychle obstarat velké množství a poskytuje za to výrobcům zpětné informace o účinnosti.

  • Německé supermarkety a drogerie začnou prodávat testy na covid-19

    V Německu začnou některé supermarkety už o tomto víkendu prodávat testy na covid-19 určené pro domácí samotestování. Od soboty je budou moci zákazníci koupit u pokladen v prodejnách Aldi, příští týden budou dostupné v řetězcích drogerií Rossmann a dm. Informovala o tom agentura DPA.

    Německý Spolkový institut pro léčiva a medicínské produkty (BfArM) schválil první rychlotesty koncem února, dosud má platné povolení sedm výrobců. Nově si díky rychlotestům budou moci lidé udělat rozbor i doma, zatímco dosud směl testy provádět jen proškolený personál.

  • V Itálii se od počátku epidemie nakazilo přes tři miliony lidí

    Itálie v pátek oznámila dalších 297 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 a 24 036 nově nakažených koronavirem. Země se zhruba 60 miliony obyvateli tím překonala hranici tří milionů potvrzených případů od loňského února, kdy se koronavirus poprvé potvrdil u italského pacienta v Codognu na severu poloostrova.

    Italský statistický úřad Istat zároveň zveřejnil, že Itálie loni zaznamenala nejvíce úmrtí za rok od konce druhé světové války. Celkový počet zemřelých ze všech příčin včetně covidu-19 za rok 2020 v Itálii přesáhl 746 000.

  • Čaputová uctila slovenské oběti covidu-19, vybídla k odpovědnosti

    Položením svíčky na nádvoří prezidentského paláce v centru Bratislavy a minutou ticha dnes slovenská prezidentka Zuzana Čaputová uctila oběti nemoci covid-19. Zároveň vybídla obyvatele země k osobní odpovědnosti v nynější nepříznivé epidemické situaci. Učinila tak v předvečer prvního výročí potvrzení výskytu koronavirové nákazy na Slovensku.

    „Zapálili jsme sedm svíček ke vzpomínce na více než 7000 obětí (koronaviru). Všem pozůstalým chci vyjádřit upřímnou soustrast. Světlo, které jsme zapálili, ať symbolizuje nejen vzpomínku na ty, kteří od nás předčasně odešli, ale ať je také nadějí, kterou všichni tak velmi potřebujeme,“ řekla Čaputová, ke které se během pietního aktu připojili vojáci čestné prezidentské stráže se svíčkami.

  • NYT: Léčba covidu ivermektinem vzbuzuje kontroverze i mezi vědci

    Lék ivermektin, přípravek proti parazitům, na který se upřela pozornost kvůli možným pozitivním účinkům na pacienty s covidem-19, zatím vzbuzuje kontroverze i mezi odborníky. Důkazy, které by jeho účinnost potvrzovaly, jsou totiž zatím jen nedostatečné, a nejnovější vědecká studie dokonce dospěla k závěru, že ivermektin zotavení lidí s mírnými příznaky covidu nijak neurychluje. Napsal o tom deník The New York Times.

  • Pro cesty z Británie bude od pondělí potřeba nový dokument

    Brity čeká od pondělí 8. března při cestách do zahraničí více papírování. Nově budou muset vyplnit formulář, ve kterém uvedou, proč jejich cesta za hranice Británie dostala výjimku z přísných omezení zavedených kvůli koronaviru. O nové povinnosti informovala agentura Reuters. Epidemie v Británii pomalu slábne, v pondělí se otevřou školy, píše BBC News.

    V současnosti jsou v Británii zahraniční dovolené zakázané, do ciziny se smí jet výhradně z konkrétních pracovních nebo rodinných důvodů. Vláda uvedla, že nový formulář pomůže policii vymáhat již zavedená pravidla. Britové budou moci opět cestovat do zahraničí nejspíš od poloviny května, vláda to potvrdí v závislosti na aktuální situaci v polovině dubna.

  • Kanada schválila vakcínu J&J, jako první země má už čtyři látky

    Kanadské regulační úřady schválily nasazení vakcíny proti covidu-19 od americké společnosti Johnson & Johnson, čímž země získala jako první na světě možnost naočkovat svoje občany čtyřmi různými látkami. Na rozdíl od preparátů firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca je přitom vakcíny J&J zapotřebí k plné imunizaci jen jedna dávka, zdravotničtí experti si od ní proto slibují urychlení očkovací kampaně, píše agentura AP.

  • Seychely se za 20 dní otevřou turistům

    Seychely se 25. března otevřou turistům z celého světa bez ohledu na to, zda za sebou budou mít očkování proti covidu-19. Oznámil to dnes ministr zahraničí a cestovního ruchu Sylvestre Radegonde. Jediná výjimka platí pro Jihoafričany, kterým zatím ostrovní stát v Indickém oceánu vstup nepovolí.

    V lednu Seychely oznámily, že budou přijímat jenom naočkované turisty. Podle nového sdělení postačí negativní test na koronavirus provedený méně než 72 hodin před nastoupením cesty.

  • V Polsku rostou denní přírůstky nakažených, omezení se prodlužují

    Denní přírůstky nově nakažených koronavirem v Polsku v posledních dnech neustále rostou a vláda se rozhodla zpřísnit omezující opatření v dalším vojvodství. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

    Ministr informoval, že vláda se vzhledem k výrazně zhoršené situaci rozhodla rozšířit protikoronavirové restrikce v Pomořském vojvodství. Podle agentury PAP mezi ně patří uzavření kin, hotelů a bazénů, obnovení dálkové výuky prvních až třetích tříd základních škol zatím na týden od 13. března a omezení „aktivit“ v nákupních centrech.

    Niedzielski v souvislosti se stoupajícím trendem šíření koronavirové nákazy na tiskové konferenci upozornil na to, že příští týden by se denní čísla mohla vyšplhat nad 18 000.

  • Ve Francii budou očkovat lékárníci i porodní asistentky

    Lékárníci, zdravotní sestry a porodní asistenti ve Francii mohou nově předepisovat a aplikovat vakcínu proti covidu-19. Ve snaze urychlit očkovací kampaň o tom dekretem rozhodla francouzská vláda. Dosud byla pro očkování nezbytná přítomnost lékaře, píše list Le Monde.

  • Švýcarsko si připomnělo rok od úmrtí prvního pacienta s covidem

    Švýcaři si dnes v poledne minutou ticha připomněli rok od chvíle, kdy v zemi zemřel první pacient s nemocí covid-19. V zemi se na 15 minut rozezněly i kostelní zvony a prezident Guy Parmelin všechny vyzval, aby alespoň na chvíli mysleli na spoluobčany, kteří kvůli pandemii ztratili své blízké nebo po onemocnění covidem bojují s dlouhodobými zdravotními následky, napsala agentura DPA.

    Po nákaze koronavirem zemřelo od loňska ve Švýcarsku přes 9300 lidí a země s 8,6 miliony obyvatel se nyní nachází ve fázi postupného uvolňování restrikcí. Na začátku týdne tam otevřely obchody a muzea, mimo provoz jsou naopak i dál restaurace.

  • Průzkum: Většina Američanů schvaluje přístup Bidena ke covidu-19

    Kroky amerického prezident Joea Bidena související s pandemií covidu-19 schvaluje 70 procent Američanů, naznačují čerstvě zveřejněné výsledky průzkumu vypracovaného ve spolupráci agentury AP a sociologického institutu NORC. Sondáž také ukazuje, že Biden se měsíc a půl po nástupu do Bílého domu těší solidní popularitě.

    Jeho počínání v roli prezidenta hodnotilo pozitivně 60 procent z bezmála 1500 dotázaných. Za celkovým údajem se ale skrývá propastný rozdíl mezi hodnocením stoupenců Demokratické strany a republikánských voličů. Zatímco jen šest procent demokratů uvedlo, že Bidenovo úřadování neschvalují, mezi republikány dalo tento postoj najevo 77 procent respondentů.

  • Bavorské okresy u hranic s ČR dostanou kvůli nákaze vakcíny navíc

    Bavorské okresy u hranic s Českou republikou, které patří v Německu k nejpostiženějším co do šíření nákazy koronavirem, dostanou přednostně 50 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Oznámil to podle agentury DPA bavorský premiér Markus Söder. Podle něj se jedná o otázku solidarity, protože v oblastech s vyšším počtem případů infekce se musí rychleji očkovat.

    Údaj o počtu nově nakažených nahlášených za uplynulých sedm dnů na 100 000 obyvatel je podle Institutu Roberta Kocha (RKI) pro celé Německo na hodnotě 65,4.

    V mnohých okresech v Sasku a Bavorsku, zejména na českém pomezí, je ale tato hodnota několikanásobně vyšší. Například bavorské okresy Hof a Wunsiedel im Fichtelgebirge, které sousedí s okresem Cheb, mají sedmidenní incidenci vyšší než 300.

  • Izrael možná brzy začne proti covidu-19 očkovat děti od 12 let

    Izrael možná již na jaře začne proti covidu-19 očkovat děti od 12 let, uvádí izraelská televize. Schválení podle ní bude záviset na předběžných datech výrobce očkovací látky, firmy Pfizer, a mohlo by přijít ještě dříve, než podávání vakcíny dětem dají zelenou američtí regulátoři. Izrael si drží světové prvenství v rychlosti očkování své populace. Nárok na vakcínu mají Izraelci od 16 let.

    Poradní panel ministerstva zdravotnictví podle izraelského Kanálu 12 začne jednat o vakcinaci dětí a mladistvých, jakmile společnost Pfizer zveřejní předběžná data o bezpečnosti vakcíny u dětí ve věku 12-15 let. Ta se podle stanice očekávají koncem dubna nebo začátkem května.

  • Francie začne očkovat v lékárnách. Čeští lékárníci se zapojit nemohou

    Zatímco ve Francii a v řadě dalších evropských zemí se proti koronaviru očkuje i v lékárnách, v Česku k tomu chybí potřebná legislativa. Čeští lékárníci se tak nabízí aspoň jako distributoři vakcín, zatím ale marně.

  • Šetření ve Wu-chanu vůbec nebylo nezávislé, lidé to mají vědět, apelují vědci

    Celkem 26 vědců a vědkyň z předních univerzit z celého světa v otevřeném dopise vyzývá média a veřejnost, aby se na vyšetřování původu nemoci covid-19 týmem Světové zdravotnické organizace (WHO) nedívaly jako na nezávislé.

  • Eurokomisař: Rusko a Čína dodají vakcíny, až nebudou tak potřebné

    V reakci na pomalý rozjezd očkování proti covidu-19 v Evropské unii a na kritiku od některých členských států zahájila tento týden Evropská komise ofenzivu. Komisař Thierry Breton vyrazil na turné po evropských zemích, které se snaží přesvědčit, že nemusejí shánět ruské nebo čínské vakcíny, neboť dříve budou mít k dispozici dostatek očkovacích látek již nasmlouvaných Bruselem. K objednávce z Východu přitom už sáhlo například Maďarsko či Slovensko, zatímco další země se k tomu chystají. Český prezident Miloš Zeman požádal o vakcíny Moskvu i Peking.

    „Nyní potřebujeme dostatek dávek. Ne nové vakcíny,“ reagoval Breton ve čtvrtečním rozhovoru s bruselským webem Politico na skutečnost, že se evropské státy obracejí se žádostmi o vakcíny na východní velmoci. Samotný nákup dosud neschválených vakcín podle něj není problém; problém vidí v tom, že například Rusko je nebude schopné dodat dříve, než bude v Evropě k dispozici dostatek společně nakoupených vakcín.

Reklama

Hlavní zprávy