Hlavní obsah

Chleba, máslo, pistole. Pro Trumpovu administrativu jsou zbraně základ

Foto: Profimedia.cz

Obchody se zbraněmi mají ve Spojených státech stále otevřeno. (Ilustrační foto)

Reklama

Obchody se zbraněmi patří ve Spojených státech mezi ty, které jsou i přes útlum ekonomiky a uzavírky podniků kvůli koronavirové pandemii legálně otevřené. A velmi se jim daří.

Článek

Ve Spojených státech amerických, novém epicentru nemoci COVID-19, jsou vyhlášena podobná pravidla jako v evropských zemích. Tedy uzavírka obchodů, mimo „základní potřeby“. Mezi ty se ale v USA řadí i obchody se zbraněmi. A naopak se ještě těší velkému zájmu zákazníků.

Koronavirus ve světě sledujeme online

„Ještě více zbraní do více domovů v době větší nervozity může způsobit mnohem více úmrtí. A to je to poslední, co naše nemocnice, už tak přeplněné, potřebují,“ kritizoval vládní pravidla podle agentury Reuters John Feinblatt, šéf skupiny Everytown for Gun Safety, která dlouhodobě monitoruje problémy týkající se zbraní v USA.

Podle reportáže amerických Los Angeles Times Američané stojí před obchody se zbraněmi dlouhé fronty. Obávají se toho, co může v návaznosti na aktuální krizi přijít během pár příštích měsíců.

V těch amerických státech, které zatím koronavirus zasáhl nejvýrazněji, i nejvíce roste prodej zbraní. Hlavně v Kalifornii, Washingtonu a New Yorku. Podle losangeleského deníku vzrostla křivka prodeje už před několika týdny. A to zejména u obyvatelstva asijského původu, které se obávalo xenofobních nálad Američanů vzhledem k prapůvodnímu epicentru viru.

V pondělí se tak američtí aktivisté, kteří bojují za větší regulace zbraní v zemi, vymezili vůči administrativě Donalda Trumpa. Ta totiž obchod se zbraněmi označila za tzv. kritický, tedy ten druh podnikání, který může bez změn fungovat i v průběhu krize a uzavírky ostatních obchodů.

Vyhláška respektive doporučení Trumpovy administrativy však nemá právní platnost. Konečné rozhodnutí je na guvernérech jednotlivých států, pokud dovedou svoje rozhodnutí vyargumentovat.

Noapak skupiny podporující co nejsvobodnější obchod i držení zbraní doporučení Trumpovy administrativy vítají s povděkem. Zařazení těchto obchodů mezi potraviny a drogerie je výsledkem jejich dlouhodobé lobby, například ve státech Kalifornie a New Jersey. „V těchto nejistých časech se možnost sebeobrany nesmí ignorovat,“ řekl podle Reuters Erich Pratt z jedné z podporujících skupin.

Iniciativa Ad Council se zabývá problematikou zbraní v domácnostech. Podle ní každý den nešťastnou náhodou zemře ve Spojených státech 8 dětí kvůli nezajištěné zbrani.

Prezident Trump však dlouhodobě podporuje držení zbraní. V srpnu minulého roku, kdy došlo k hromadné střelbě v texaském El Pasu, však připustil, že by administrativa v této věci měla „dělat víc“. K aktuální situaci na poli obchodu se zbraněmi však přispěl jeho syn, Donald Trump junior. Na svém Twitteru se svěřil s tím, že s ním jeho demokratičtí přátelé konzultují, jakou zbraň si mají koupit. „Nepotřebuješ ji, dokud ji nepotřebuješ,“ tweetoval junior.

Reklama

Doporučované