Hlavní obsah

Chorvat dostal za hajlování 15 měsíců podmíněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ilustrační foto

Obžalovaný se k činu přiznal.

Reklama

Jednapadesátiletý Chorvat dostal od soudu trest 15 měsíců s podmínkou za to, že hajloval při vzpomínkové akci. Muž se bránil tím, že byl opilý.

Článek

Zemský soud v rakouském Klagenfurtu v úterý uložil podmíněný trest 15 měsíců vězení 51letému Chorvatovi za nacistický hitlerovský pozdrav vztyčenou paží. Provinilec hajloval 12. května při letošní vzpomínkové akci Chorvatů v Bleiburgu.

Obžalovaný se k činu přiznal. Své jednání před soudem se snažil ospravedlnit tím, že byl opilý. Při pohledu na chorvatskou vlajku se symbolem chorvatských ozbrojených sil se nechal unést, zvedl pravou ruku a zvolal ustašovský pozdrav. Test provedený po zadržení ukázal, že měl v krvi 1,2 promile alkoholu, napsala agentura APA.

Děda a strýc odsouzeného bývali vojáky ustašovských sil někdejšího Nezávislého státu Chorvatsko, jehož režim byl spojencem nacistického Německa. Sám však nacionálně socialistické ideje nesdílí a svého činu velmi lituje, řekl Chorvat. Přiznal zároveň, že věděl o tom, že hitlerovský pozdrav a jiné projevy propagace nacismu jsou v Rakousku zakázané.

Po porážce nacistického Německa uteklo zhruba 40 000 Chorvatů - vojáků, milicionářů a jejich rodinných příslušníků - do britské okupační zóny v Rakousku. Britové je však vydali komunistickým partyzánům, kteří z pomsty tisíce z nich zavraždili buď přímo v Rakousku, nebo na cestě zpět do Jugoslávie. Zpětný odsun těchto chorvatských uprchlíků začal v korutanském Bleiburgu. Přesný počet obětí masakru je dodnes předmětem sporů.

Reklama

Doporučované