Hlavní obsah

Chorvati jsou ve čtvrtfinále, infarktový závěr znovu rozhodly penalty. Modrič jednu nedal už v prodloužení

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dánský gólman Kasper Schmeichel je smutným hrdinou osmifinále mistrovství světa. Jednu penaltu chytil těsně před koncem prodloužení, další dvě v rozstřelu. K postupu to ale nestačilo, z infarktového závěru se radují Chorvati.

Článek

Po 100 minutách taktického boje a opatrného fotbalu přišel sled událostí, na které se bude ve fotbale ještě dlouho vzpomínat. Chorvati v osmifinále mistrovství světa zvládli doslova neuvěřitelný finiš utkání a roli favoritů proti Dánsku nakonec potvrdili až ve šťastném penaltovém rozstřelu.

Vše mohlo být ale bez napjatých nervů. Tři minuty před koncem prodloužení se totiž Chorvat Rebič dostal do samostatného úniku, obehrál ve vápně vybíhajícího gólmana Kaspera Smeichela a mířil s míčem do prázdné branky. Stoprocentní gól zastavil faulem zezadu dobíhající obránce Mathias Jörgensen.

Měl to být zlomový okamžik večera. Jenže kapitán Chorvatů Luka Modrič penaltu neproměnil. A drama pokračovalo.

V hokeji by rozhodčí za zákrok Jörgensena uznali technický gól, dnes večer řadu fanoušků zarazilo, že dánský obránce vyvázl za faul na posledního hráče v tutové šanci pouze se žlutou kartou. Rozhodčí ho však nevyloučili podle všeho správně, a to na základě čtyři roky starého pravidla o zrušení tzv. dvojího trestu, kdy se při nařízené penaltě červená karta neuděluje (více např. na tomto odkazu).

Dánové tak v jedenácti ubránili zbytek zápasu a vyrovnaný stav 1:1, který platil po bláznivém začátku od 4. minuty utkání.

Sebevědomý gólman Schmeichel, jehož z hlediště podporoval jeho otec, válel i v rozstřelu. Chytil dvě penalty. Přesto to jeho týmu k postupu nestačilo. Christiana Eriksena už v první sérii chorvatský brankář Subašič vychytal i s pomocí tyče, pak vystihl směr dánských penalt i ve čtvrté a páté sérii, kdy selhali v roli střelců Lasse Schöne s Nikolajem Jörgensenem.

A tak mohl poslední penaltou rozhodnout Ivan Rakitič. Ten míč bez nervů poslal po pravé ruce Schmeichela, který byl bez šance.

Chorvati tak potvrdili roli favoritů, byť se po většinu zápasu směrem dopředu tentokrát trápili a nedokázali přehrávat koncentrovanou obranu soupeře. Ve čtvrtfinále světového šampionátu narazí na domácí Rusy.

Osmifinálový program mistrovství světa pokračuje v pondělí dvěma zápasy Brazílie-Mexiko (16:00) a Belgie-Japonsko (20:00).

Reklama

Doporučované