Hlavní obsah

Chovali se jako estébáci, zlobí se majitel obchodu Rohlik.cz na zátah policie

Je to hnus, říká Tomáš Čupr o policejní razii ve skladu svého obchodu Rohlik.cz.

 

Reklama

Cizinecká policie ve čtvrtek odvedla ze skladu 85 lidí. Jsou podezřelí, že v Česku pracují ilegálně. Majitel obchodu s tím ale nesouhlasí.

Článek

Cizinecká policie ve čtvrtek provedla kontrolu ve skladu internetového obchodu Rohlik.cz. Zadržela celkem 85 lidí. Teď bude zjišťovat, zda pracují v Česku legálně. Jeden ze zadržených je podezřelý z padělání dokladů. Ostatní čelí podezření, že nemají pro práci v Česku povolení.

„Doufám, že máme v našem státě presumpci nevinny. Podezřelý neznamená ilegální," řekl Seznam Zprávy majitel obchodu Tomáš Čupr.

Zároveň si stěžuje na postup policie. „Chovají se jak estébáci a odvážejí všechny."

Internetový obchod, který si zakládá na rychlém doručení zboží, se tak na svém facebookovém profilu a na webových stránkách omlouvá za zdržení. Kolem poledne nemohl zakázky odbavovat vůbec, po 13. hodině alespoň omezeně.

Při kontrole pražského skladu obchodu Rohlik.cz policie zadržela 85 lidí.

„My jsme museli na několik hodin vypnout sklad. Vy víte, že my doručujeme do 90 minut, tak prostě některé zakázky povezeme za pět za šest hodin. To je obrovský zásah," vysvětluje majitel.

Čupr nesouhlasí se způsobem provedení kontroly. Zároveň tvrdí, že všichni lidé mají doklady v pořádku. Připouští, že někteří mají povolení pro práci v sousedním Polsku. Je ale přesvědčen, že tím české zákony neporušují.

„Já jsem si tedy myslel, že jsme v EU a máme volný pohyb pracovních sil. Ale možná jsem se spletl a možná jsme z EU vystoupili. Pokud nejste občanem Evropské unie a máte pracovní vízum polské firmy, která vás vysílá pracovat do České republiky, tak vám v tom taky nikdo nemůže zabránit," argumentuje rozčíleně.

Policejní mluvčí Tomáš Hulan zásah v obchodu potvrdil. Ve čtvrtek odpoledne cizinecká policie všechny zadržené vyslýchala. Mluvčí zároveň odmítl tvrzení, že by se policie zaměřovala na společnost Rohlik.cz. Předchozí kontrolu tam jeho kolegové provedli zhruba před půl rokem.

„Policisté zjistili celkem 24 osob, u kterých vyvstalo stejné podezření jako v rámci dnešní kontroly, a těchto 24 osob před tím půl rokem bylo ve finále vyhoštěno z České republiky," popsal okolnosti předchozí kontroly.

Společnost Rohlik.cz uvedla na svém facebookovém profilu, že zadržení lidé nejsou jejími zaměstnanci. Už v předchozím případě se jednalo o zaměstnance agentury.

Čupr ale trvá na tom, že policejní postupy jsou nestandardní a záměrně narušují fungování jeho společnosti.

Reklama

Doporučované