Hlavní obsah

Chovanec: Necháváme Babiše přivlastnit si náš úspěch. Velká chyba

 

Reklama

Sociální demokracie musí být s prezidentem v míru, potřebuje jeho voliče, míní první místopředseda ČSSD.

Článek

Chyb před krajskými volbami bylo jistě víc, říká v rozhovoru pro Seznam Milan Chovanec, první místopředseda sociální demokracie, která dokázala uspět jen ve dvou krajích.

„Co se nám nedaří, je marketing, ve kterém je náš koaliční partner hnutí ANO mnohem lepší. Dokáže si přivlastnit téměř sto procent úspěchů vlády,“ uvedl Chovanec, který z pozice krajského předsedy domlouval koalici bez vítězného ANO v Plzeňském kraji.

Do příštích voleb by se podle něj měla mimo jiné sociální demokracie více sblížit s prezidentem Milošem Zemanem. „Těžko vysvětlíme voličům, kteří Miloše Zemana stále považují za sociálního demokrata, že neumíme s tímto člověkem najít společnou řeč. Samozřejmě mě trápí některé výroky pana prezidenta, speciálně na adresu Bohuslava Sobotky. Je dle mě třeba obrousit hrany na obou stranách,“ dodal Chovanec.

ČSSD dostala ve volbách výprask, když dokázala vyhrát jen ve dvou krajích. Kde je třeba hledat chybu?

Na hledání chyb bude ještě dost času, až budeme mít precizní analýzu toho, co se stalo. Analyzovat to dva tři dny po volbách nejde, závěr by nebyl relevantní. Myslím, že je to kombinace více aspektů, a nesouhlasím s prezidentem Milošem Zemanem, že by to byla chyba pouze a výhradně ústřední politiky sociální demokracie.

Jaké další faktory v tom tedy hrály roli?

Když se podíváte na různé výsledky v různých obcích a různých krajích, nemohla přece ty rozdíly způsobit vládní politika. Ta je stejná, ať v některé obci dostala ČSSD osm, 35 nebo 60 procent. Takže určitě tam musejí být i pochybení v krajské a regionální politice.

Přesto - nemělo by vedení strany, tedy i vy sám jako statutární místopředseda, vyvodit osobní zodpovědnost?

Máme tuším 10. prosince ústřední výkonný výbor, který bude mít k dispozici už analýzy, co se stalo. Předpokládám, že bude dlouhá a podrobná debata. A pokud si strana vyhodnotí, že potřebuje vyměnit vedení, včetně mě, což má šanci v březnu na sjezdu, tak to bezesporu udělá. Ale já nemohu přijmout kritiku, že jediným viníkem je premiér Bohuslav Sobotka.

Takže je to kolektivní vina?

Stále mě tlačíte do odpovědi, pro kterou já nemám podklady. Dostali jsme výprask a teď je čas vstát a jít znovu bojovat. A ne fňukat někde v koutku.

A ten boj má podle vás i po sjezdu vést Bohuslav Sobotka?

Bezesporu, je legitimně zvoleným předsedou. Pokud bude kandidovat, a on avizoval, že bude, já jej budu plně podporovat. Je to nejpracovitější premiér, kterého kdy Česká republika měla. Jediné, co se nám nedaří, je marketing, v kterém je náš koaliční partner hnutí ANO mnohem lepší. Dokáže si přivlastnit téměř sto procent úspěchů vlády. Takže jeden intenzivně pracuje a druhý, neříkám, že nepracuje, ale je efektivní v tom prodat všechny úspěchy i ostatních členů vlády.

Mluvíte o Andreji Babišovi. Je tedy pro ČSSD nutné jít vůči němu tvrději? Na tuto roli jste byl vyhrazen prozatím především vy…

To není asi to správné slovo. Měli bychom být mnohem dravější v tom, abychom české veřejnosti vysvětlili, že zvýšení důchodů je výsledek práce paní ministryně Marksové a pana premiéra, a ne Andreje Babiše. Že zvýšení platů prosadila sociální demokracie. Babiš na důchody dlouho nechtěl dát peníze, pak je najednou našel a zapomněl nám to říct a dozvěděli jsme se to z médií.

Takže tady bylo mnoho střetů o podstatu toho, co se děje v této zemi a náš koaliční partner byl schopen přesvědčit veřejnost, že on jediný umí ty problémy řešit. A není to pravda. Ale navenek to vypadá, že Andrej Babiš může za 90 procent toho dobrého, co se zdařilo. A to byla naše velká chyba.

Takže je úkol pro premiéra se více prosazovat?

To není jen práce premiéra. Důchody jsou přece téma paní Marksové. Zdravotnictví pana Němečka, bezpečnost moje. A je naší odpovědností pod vedením premiéra umět naše úspěchy prodat.

Ale to opět znamená, že se musíte také ostřeji vymezovat proti Andreji Babišovi…

Po tom politickém marasmu, který tu zanechala pravice, je tato vláda stabilní a má naději, že vydrží celé čtyři roky. Lidé jsou unaveni z politických bojů a potyček. Premiér Nečas se hádal s ministrem Kalouskem stále, okopávali si kotníky. A my nemůžeme přece jít v jejich šlépějích. To dopadneme stejně jako oni.

Ale samozřejmě, že střety byly a budou, protože jsou témata, kde se neshodneme. Nenechám rozebrat Českou poštu, ani českou policii. V těchto případech jsem se pral za rezort vnitra a udělal bych to znova. Není to ale tak, že bych se potřeboval každý druhý den hádat s Andrejem Babišem, protože hádat se za každou cenu je špatně.

Na druhou stranu sami si nabíháte takzvaně na vidle, když obcházíte vítězné ANO při skládání koalic v krajích, mimo jiné i ve vašem plzeňském regionu. Tím přímo nahráváte Babišově rétorice…

Pokud někdo ještě před volbami osočuje své soupeře, že jsou lháři a zločinci, pak s ním těžko můžete po volbách spolupracovat. My jsme v Plzeňském kraji první jednání vedli s ANO, ale nebyli jsme schopni najít funkční koalici.

A v celorepublikovém průměru získalo ANO něco přes dvacet procent hlasů, což znamená, že 80 procent voličů si jej v čele kraje nepřeje, takže není žádným podvodem na voličích jej při sestavování koalice obejít.

A pokud má vítěz krajských voleb skládat koalici, pak musíme změnit zákon. Přidejme většinový prvek, že vítěz bere vše. Já pro to nejsem. Zatím se řídíme klasickými principy parlamentní demokracie, kdy se může stát, že vítěz nevede vládu. I na celostátní úrovni se to již přece stalo.

Když se vrátím ke sjezdu, budete vy sám kandidovat na statutárního místopředsedu?

Já se rozhodnu zhruba do měsíce. Nejdříve chci mluvit se straníky, chci jim dát šanci, aby vyhodnotili, zda budu ku prospěchu. Pokud vyhodnotí, že ne, pak rád uvolním místo někomu jinému. V každém případě myslím, že není čas přepřahat ve funkci předsedy.

Považujete za soupeře znovuzvoleného jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu?

Já nemyslím na nikoho konkrétního. Já myslím, že sociální demokracie se potřebuje probudit, deklarovat, že je jednotná a že jsme tu pro naše tradiční voliče. Pro seniory, pro rodiny s dětmi. Že jsme tu pro ně ve chvíli, kdy jim je zle.

Musíme ukázat, že počítáme s tím, že do pěti let přijde výpadek evropských dotací a do té doby je třeba změnit daňový systém, nebo to stát nezvládne jinak než drastickými škrty.

Jak by se měly daně měnit?

V koaliční smlouvě je jasně napsáno, že zvážíme sektorovou daň pro banky a operátory. A v době, kdy řešíme elektronickou evidenci tržeb a postihujeme živnostníky, pak nemůžeme obcházet velké plátce daní. A je namístě zvažovat zvýšení firemní daně, protože kdy jindy firmy unesou drobné zvýšení daní než v době, kdy se daří.

Máte představu, o kolik by se ty daně měly zvednout?

Žádné číslo říkat nebudu, ale jsou to jednotky procent. Budeme to dopočítávat a bude to s nejvyšší pravděpodobností součástí našeho volebního programu příští rok.

Vrátím se ještě k panu Zimolovi. Jak vnímáte to, že se hned po úspěšných volbách vypravil na Hrad za prezidentem?

Já jsem slyšel jeho prohlášení, že šel pouze poděkovat panu prezidentovi za podporu, a nemám důvod mu jakkoliv nedůvěřovat. Vzhledem k tomu, že to avizoval dopředu panu premiérovi, nebral bych to jako nic mimořádného.

Důležité je, že musíme jako strana k voliči mluvit jedním hlasem a dávat jedno poselství. To neznamená, že uvnitř nemůže být široká debata. Ale nesmíme znít jako rozladěné piano.

A co se týká Jiřího Zimoly, tak zatím jsem zaznamenal, že podporuje předsedu a sám teprve zvažuje, zda vůbec do vedení bude kandidovat.

Když zmiňujete rozladěné piano, vyjádřil jste se, že by se měl více vyladit vztah sociální demokracie a prezidenta Miloše Zemana…

Jednoznačně říkám, že je v zájmu sociální demokracie mít korektní vztahy s člověkem, který ze sociální demokracie vzešel. A že pokud ve stranickém referendu bude možnost podpořit Miloše Zemana, aby pokračoval ve své funkci, pak to udělám. Pokud se strana ale rozhodne jinak a vybere jiného kandidáta, pak bude mít mou podporu tento kandidát.

To klíčové je, že těžko vysvětlíme voličům, kteří Miloše Zemana stále považují za sociálního demokrata, že neumíme s tímto člověkem najít společnou řeč.

Samozřejmě mě trápí některé výroky pana prezidenta, speciálně na adresu Bohuslava Sobotky. Je dle mě třeba obrousit hrany na obou stranách.

Takže to je takový úkol pro premiéra do příštích dní?

Já nemohu úkolovat premiéra. Navíc je to záležitost obou stran, aby se sblížily. Což neznamená, že nemůže mít premiér a prezident rozdílné názory.

Bylo by tedy podle vás záhodno, aby, v rámci obrušování hran, dala sociální demokracie svou podporu v prezidentských volbách Miloši Zemanovi?

To je předčasná debata, pan prezident zatím ani neohlásil kandidaturu. Znovu říkám, že pokud budeme mít referendum o Miloši Zemanovi ve straně, já mu svůj hlas dám.

Je to jakási součást taktiky, jak si pojistit u prezidenta pověření pro sestavování příští vlády pro sociálnědemokratického lídra?

Takto jsem o tom rozhodně neuvažoval. Já to beru tak, že je skupina voličů, kteří mají být z podstaty věci příznivci ČSSD, ty skupiny jsem už jmenoval. A to jsou určitě také voliči Miloše Zemana. A těmto lidem složitě vysvětlujeme, jak to, že sociální demokracie neumí s prezidentem alespoň v elementárních věcech najít shodu. Těžko jim vysvětlit, že neumíme mít dobré vztahy. Já myslím, že je mít máme. Ale na bázi „já pán, ty pán“. My se nemůžeme dostat do područí prezidenta.

Reklama

Doporučované